KOŠARKA

Raza Mujanović se kao lav borila za našu državu

Piše: E. J.

29.8.2017

Izbor Razije Mujanović u Kuću slavnih Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) istinski je obradovao svakog ljubitelja sporta u Bosni i Hercegovini.

Legendarni bh. centar, svojevremeno najbolja i najdominantnija igračica Evrope, time je dobila najviše moguće priznanje u svijetu košarke.

Da je priznanje otišlo u prave ruke, svjedoče i riječi Sulejmana Begovića. Iskusni trener dobro je upoznat s igračkom karijerom naše velike košarkašice.

Sve smo imali

Kao selektor, Begović je predvodio reprezentaciju naše države, koja je, s Razom kao liderom na terenu, ratne 1993. godine osvojila Mediteranske igre u francuskom Monpeljeu.

- Kad spomenemo Razu Mujanović, treba da ustanemo, izvadimo ruke iz džepova i naklonimo joj se. Sretan sam što sam joj bio trener. Raza se za ovu zemlju borila kao lav. Dok su mnogi u ratu eskivirali reprezentaciju, ona je došla i predvodila ovu ekipu. I ne samo to. U svom klubu Komu sredila je pripreme za reprezentaciju jer nismo imali ništa. A tu smo imali sve - i trenirali i igrali utakmice. E, to je Raza Mujanović - kaže Begović (70), ne krijući ogorčenost zbog odnosa države i saveza prema ovoj igračici.

- Znate li da je Raza najtrofejniji bh. sportista, gledajući i mušku i žensku konkurenciju? Tri puta najbolja igračica Evrope, četiri puta prvak Eurolige... To što je nipodaštavaju nerealizirani ljudi, koji su nametnici u sportu i tu su samo da se ogrebu, razlog je zašto smo tu gdje jesmo. Raza je veliki radnik, profesionalac, govori tri svjetska jezika... Ali ne, ona nama ne treba - ističe Begović.

Prokomentirao je i stanje u Košarkaškom savezu BiH, čiji je jedan od osnivača. Bio je i selektor ženske selekcije, a sedam godina radio je kao koordinator za mušku košarku. No, od njegovog povlačenja iz KSBiH, prošle godine, tu funkciju niko ne obavlja.

- A ko da obavlja, vi mi recite? Struka je zanemarena, pogledajte rezultate većine mlađih selekcija. Jedini zdravi segment je A-reprezentacija, odnosno stručni štab koji predvodi moj dugogodišnji prijatelj Dule Vujošević i ovi dečki. Za ovo što je uradio u pretkvalifikacijama, Duletu treba bistu podići - kaže Begović, koji je Vujoševiću zaželio brz oporavak i povratak radu s reprezentacijom.

Lični interesi

- Sve ostalo, van seniora, miriše na teški diletantizam, previše se miješaju lični interesi menadžera, roditelja i ko zna koga još. Umjesto njih, struka mora preuzeti glavnu riječ. I kad smo kod seniora, moram još nešto naglasiti, toliki broj otkaza ove godine samo je posljedica, a uzroci su nešto sasvim drugo. Mislim da je većina igrača koja je otkazala mogla igrati i to mi miriše na neki tihi bojkot. A sve je počelo s dešavanjima u Tuzli prošle godine. Pametnom dovoljno - ističe Begović.

On vjeruje da Vujošević i stručni štab mogu smisliti pobjedničku taktiku i za predstojeće kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo (rivali u borbi za tri mjesta bit će nam Rusija, Francuska i Belgija), mada je mnogo nedoumica pred prve duele u novembru.

- Pitanje je ko će igrati u kakvom sastavu, NBA je najavila da neće pustiti svoje igrače, Euroliga također... Kako će reagirati neke od jačih federacija ako ne budu mogle računati na desetak vodećih igrača? Sve su to stvari koje mogu utjecati na razvoj situacije - rekao je Begović.

Nurkiću je BiH u srcu

Begović je našeg sadašnjeg NBA asa Jusufa Nurkića upoznao još kao kadeta, kad većina, čak i dobro upućenih ljudi u bh. košarku nije znala ni da postoji momak koji će izrasti u svjetsku klasu. I danas su u kontaktu.

- Mnogi bacaju drvlje i kamenje na Jusufa, ali siguran sam u jedno - Nurkić je od glave do pete Bosanac i Hercegovac, ova država mu je u srcu. To zašto nije ove godine bio u reprezentaciji, on će najbolje obrazložiti. Vjerovatno postoji neki razlog. On je pošten, iskren i hrabar momak, ne libi se da javno kaže ono što misli, pa očekujem da i kaže - rekao je Begović, dodajući da je i FIBA zakomplicirala situaciju novim kalendarom takmičenja, zbog kojeg većina reprezentacija neće moći računati na svoje najbolje igrače, uključujući i one iz američke NBA lige.

Kontinuitet u radu

U vrijeme dok je bio koordinator, Begović je držao pod kontrolom omladinske selekcije, ali i seniore. Kontaktirao je igrače, otkrivao nove, one koji su se dvoumili lobirao da izaberu BiH...

- Treba da se zna, većina igrača s kojima je Vujošević izborio kvalifikacije davno je selektirana i prošla je gotovo sve reprezentativne selekcije. Od kadeta preko juniora, neki su bili i u U-20...

Postojao je kontinuitet u radu i on bi trebao da se nastavi. Nažalost, rezultati nisu kao ranije. Ne smije se desiti da naši kadeti, koji imaju nekoliko vanserijskih igrača, budu 12. u B-diviziji. I klubovi moraju pojačati rad, nemoguće zvuči da većina klubova tokom ljeta stavi ključ u bravu - kaže Begović.

Evropska titula

Begović je trenerski ponikao u Košarkaškom klubu Bosna, u kojem je radio u svim ženskim selekcijama te u nekoliko navrata u stručnom štabu muškog tima. Radio je i u Galatasaraju (Turska), Mariboru (Slovenija) te bio selektor Libije.

U nekoliko navrata bio je selektor bh. košarkašica, uključujući Mediteranske igre 1993. (zlatna medalja) te Evropsko prvenstvo 1999. Vodio je i mlađe selekcije bivše Jugoslavije, s kadetkinjama je bio prvak Evrope, s juniorkama viceprvak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.