KOŠARKA

Slovenija preko Španije traži prvu medalju

FIBA. Luka Dončić jedan od aduta Slovenaca

Fena

14.9.2017

Najbolji košarkaši Slovenije večeras će imati priliku da se prvi put u historiji te zemlje plasiraju u finale Evropskog prvenstva.

Slovenija će pokušati iznenaditi favorizovanu selekciju Španije u meču jedine dvije neporažene reprezentacije takmičenja, koji će biti odigran u dvorani "Sinan Erdem" u Istanbulu od 20.30 sati.

Pobjednik tog meča u nedjelju će igrati finale protiv pobjednika drugog polufinala u kojem se sastaju Srbija i Rusija.

Slovenci bi večerašnjom pobjedom obezbijedili prvu medalju s jednog velikog košarkaškog takmičenja, a najbliže do sada su bili 2009. godine u Poljskoj, kada su u polufinalu izgubili od Srbije, a u meču za treće mjesto od Grčke.

Glavno ''oružje'' Slovenije na Eurobasketu su iskusni organizator igre Goran Dragić i ponajbolji mladi igrač Evrope Luka Dončić. Dragić u prosjeku postiže 22 poena po susretu i jedan je od glavnih kandidata za titulu navrijednijeg igrača - MVP, dok 18-godišnji Dončić u prosjeku postiže 15,7 poena, 7,7 skokova i 3,1 asistenciju po meču.

Španiju na ovom takmičenju predvode NBA igrači, braća Gasol - Pau i Mark (Marc), koji imaju dugogodišnje iskustvo u NBA ligi. Pau je najbolji strijelac u historiji evropskih prvenstava i dvostuki MVP.

U najboljoj ligi svijeta nastupaju i Riki (Ricky) Rubio, Aleks (Alex) Abrines te braća Huančo (Juancho) i Vili (Willy) Hernangomez. Ključnu ulogu u organizaciji napada selekcije Španije ima Serhio Rodrigez (Sergio Rodriguez), novi igrač moskovskog CSKA.

U polufinalnim mečevima Slovenci su savladali Latviju sa 103:97, dok je Španija bila bolja od Njemačke s 84:72.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.