KOŠARKA

Tanjević se povukao sa mjesta selektora Crne Gore

Avaz.ba

14.9.2017

Dosadašnji selektor seniorske košarkaške reprezentacije Crne Gore Bogdan Tanjević odlučio je da se povuče sa te funkcije i da završava profesionalnu trenersku karijeru, saopćeno je danas iz Košarkaškog saveza Crne Gore (KCCG).

Košarkaški savez Crne Gore izražava veliku zahvalnost proslavljenom stručnjaku Tanjeviću koji je kao veliki trener proslavio našu državu, a posebnu zahvalnost dugujemo mu za njegovo angažiranje u posljednje tri godine tokom kojih je dao veliki doprinos uspostavljanju sistema u trenerskoj organizaciji, kao i rezultatima A tima, te mlađih reprezentativnih selekcija. 

Sa zadovoljstvom želimo da upoznamo javnost da će Tanjević ostati na čelu trenerske organizacije i sa te pozicije doprinijeti daljoj afrimaciji crnogorske košarke, te edukaciji mladih crnogorskih trenera - navodi se u saopćenju KCCG.

Tanjević je kormilo crnogorske reprezentacije preuzeo 30. oktobra 2015. godine. 

Prethodno je privremeno predvodio crnogorsku reprezentaciju na Igrama malih zemalja na Islandu i sa njom osvojio zlatnu medalju.  U crnogorsku košarku vratio se sredinom novembra 2013. godine kada je izabran za predsjednika Udruženja košarkaških trenera Crne Gore. 

Bio je četvrti crnogorski stručnjak od sticanja nezavisnosti.

Prije njega tu funkciju obavljali su Duško Vujošević, Dejan Radonjić i Luka Pavićević. Odveo je Crnu Goru na Eurobasket 2017 i ostvario plasman u osminu finala. 

Tanjević je predvodio Tursku na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, ali je nakon rane eliminacije podnio ostavku. 

To je bio njegov drugi mandat na klupi Turske, koju je predvodio od 2004. do 2010. godine, kada je osvojio srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu.

On je tokom karijere bio trener sarajevske Bosne, sa kojom je osvojio Kup šampiona 1979. godine. Vodio je italijanske klubove  Huve Kazerta (Juve Kaserta), Stefanel, Olimpija Milano i Virtus Bolonja (Bologna) francuske ekipe Limož (Limoges) i Asvel, podgoričku Budućnost i turski Fenerbahče. 

Kao selektor, pored Turske, vodio je selekcije SFR Jugoslavije i Italije sa kojom je osvojio EP u Francuskoj 1999. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.