KOŠARKA

Zasluženo: Slovenija u velikom stilu pregazila Španiju i izborila finale Eurobasketa

Piše: Al. Ti.

14.9.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Slovenija je prvi finalist Eurobasketa nakon večerašnje visoke pobjede protiv favorizirane Španije rezultatom 92:72.

Polufinalni susret igran je u dvorani Sinan Erdem u Istanbulu, a na kraju potpuno zasluženo su slavili košarkaši Slovenije, koji će tako u finale ući kao jedina neporažena selekcija na ovom Eurobasketu.

Slovenija je od samog početka nametnula svoju igru, a koliko su bili dominantni dovoljno govori podatak kako je Španija povela samo jednom u prvom poluvremenu i to 2:0.

Nakon toga, uslijedila je mnogo bolja igra izabranika Igora Kokoškova, koji su na krilima Prepelica poveli, a prednost je u nekoliko navrata u prvom poluvremenu iznosila i čak plus 6.

Ipak na odmor se odlazi rezultatom 49 - 45.

U trećoj četvrtini razigrao se i Rendolf (Randolph), koji je tri minute do kraja ovog perioda do tada donio Sloveniji najveću prednost na utakmici, a bilo je 63:50. Prednost Slovenije rasla je iz napada u napad, a u jednom trenutku iznosila je i plus 18.

U posljednji period ušlo se sa prednošću Slovenije koja je iznosila 73-57. 

Ipak na samom početku košarkaši Španije prave mini seriju od 5:0 na pogon Rikija Rubija (Rickyja Rubia), koji je igrao odlično u posljednjem periodu.

Ipak, Slovenija je nakon uskladila svoje redove, te na krilima Dragića povela 83:62, pet minuta do kraja utakmice.

Agonija Španije nastavila se i u posljednje tri minute kada je Rendolf igrao sjajno, za kojeg defanzivci Španije nisu imali odgovora. Na kraju je završilo plus 20 za Sloveniju.

Najefikasniji kod Slovenije bio je Rendolf (Randolph) koji je ubacio 15 poena, a toliko je dodao i Dragić koji je također ubacio 15 poena.

Kod poražene Španije najbolji je bio Paul Gasol sa 16 poena, dok je Rubio ubacio 13.

Španija će tako igrati za treće mjesto, dok će Slovenija u finalu igrati protiv boljeg iz meča Rusija  - Srbija, koji je na rasporedu sutra.

Veliko finale se igra u Istanbulu u nedjelju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.