KOŠARKA

Srbija i Slovenija večeras igraju finale: Balkanski okršaj u Istanbulu

Piše: A. M.

17.9.2017

Košarkaška reprezentacija Slovenije bez poraza je došla do finala na Evropskom prvenstvu. Da bi došli do zlatne medalje, prve u historiji, izabranici selektora Igora Kokoškova večeras će (20.30 sati) u Istanbulu morati savladati Srbiju.  

Pamet odlučuje

Beograđanin na klupi Slovenije Igor Kokoškov rekao je da samo sjajna energija koja je stvorena oko reprezentacije, neće biti dovoljna za pobjedu u finalu Evropskog prvenstva, a da selektor Srbije Aleksandar Đorđević ima mnogo više iskustva od njega.

- Đorđević ima mnogo veće iskustvo i kao igrač i kao trener u ovakvim situacijama. Njegova harizma i znanje donese veliki kvalitet. Ja to iskustvo nemam i za mene je ovo prvo finale na Evropskom prvenstvu, ali mi ne racionaliziramo mnogo ovaj moment, imamo isti pristup, istu pripremu. Ne čitamo novine, želimo da glava bude fokusirana samo na utakmicu i da sve ostalo ostavimo sa strane – rekao je Kokoškov.

Selektor Slovenije smatra da će finale odlučiti pamet.

– Niko se neće pojaviti na parketu a da se neće boriti i zalagati. Svi će igrači odigrati utakmicu 100 posto borbeno, ali moraš da igraš i pametno, moraš da igraš zajedno. Siguran sam da će Đorđević na zatvorenom sastanku reći: “Daj da pregazimo ove Slovence” – rekao je selektor Slovenije.

S druge strane, Đorđević ulogu favorita prepušta Slovencima.

- U finalu igramo protiv najbolje selekcije na Prvenstvu. Igraju fenomenalnu košarku, puni su talenta, tehnike, ljepote. Na nama je da nađemo odgovor na to. Već smo u svlačionici pričali o Sloveniji, njihovim kvalitetima. Bit će to veoma teška utakmica, oni su imali dan više za odmor, a to bi moglo biti ključno. Fizički su najspremnija ekipa na Prvenstvu, imaju strašne atlete na vanjskim pozicijama – rekao je Đorđević.

Nakon SP-a i OI-a, Srbija je stigla i do finala EP-a, ali ovoga puta nema Amerikanaca na drugoj strani.

Jedan Amerikanac

- Ima, ima... Jedan - nasmijao se Đorđević aludirajući na slovenskog Amerikanca Entonija Randolfa (Anthony Randolph).

I dok Đorđević ulogu favorita gura u ruke Slovencima, po kladionicama je sve izjednačeno. Koeficijent 2 na jedne i druge sve govori. Bit će to utakmica u kojoj će svi moći uživati.

11 čarter-letova

Slovenci su najavili invaziju na Tursku! Iz ove zemlje stiže 11 čarter-letova sa čak 5.500 navijača. S druge strane, organiziraju se i pristalice iz Srbije pa će atmosfera u dvorani biti odlična.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.