KOŠARKA

Bosanskohercegovački reprezentativni centar na cijeni u Americi: Nurkić ispred Dragića, Novickog, Entonija...

Nurkić: Zvijezda Blejzersa

Piše: E.J.

22.9.2017

NBA liga broji 30 klubova, svaki u rosteru ima između 13 i 15 košarkaša. Kad se znaju ti podaci, sasvim je jasno šta znači biti rangiran među 50 najboljih igrača najjače košarkaške lige na planeti. 

A upravo u top 50, preciznije na 44. poziciju, ugledni američki sportski portal, vjerovatno i najmjerodavniji kada je košarka u pitanju, ESPN, rangirao je Jusufa Nurkića u svojoj tradicionalnoj najavi nove sezone.

Stigao u februaru

Bosanskohercegovački reprezentativni centar, kako prenosi ESPN, tokom prošle sezone stigao je u Portland trejl blejzerse iz razmjene sa Denver nagetsima i postao treći oslonac ekipe iz Oregona, uz fenomenalne bekove Demijena Lilarda (Damien Lillard) i Si Džej Mekaluma (C. J. McCollum).

Povreda u finišu sezone možda je zaustavila entuzijazam, ali postoji razlog za optimizam nakon što su Blejzersi sa Nurkićem u igri, uz Lilarda i Mekaluma, protivnike nadmašili za 11,3 poena u prosjeku na 100 posjeda.

Ovaj je par bilježio 15 poena manje na 100 napada bez Nurkića na parketu - objavio je ESPN, objašnjavajući utjecaj 23-godišnjeg Živiničanina na igru Portlanda.

Prije Jusufovog transfera u februaru, Blejzersi su bili bliži dnu nego vrhu Zapadne konferencije, da bi s njim u postavi nanizali 14 pobjeda u 20 susreta te izborili plej-of (ukupan omjer u sezoni 41-41) u kojem su eliminirani od kasnijeg NBA prvaka Golden stejt voriorsa.

Prosjek našeg centra u dresu Portlanda iznosio je 15,2 poena, 10,4 skoka, 3,2 asistencije, 1,9 blokada i 1,3 osvojene lopte, uključujući "monstruozni" meč protiv Filadelfija siksersa u kojem je imao 28 poena, 20 skokova, osam asistencija i šest blokada.

Tako visoke brojke u ove četiri kategorije u jednom meču u posljednjih 30 godina prije Nurkića su postavile samo još NBA legende Šakil O'Nil (Shaquille O'Neal) i Čarls Barkli (Charles Barkley).

Bez Teletovića

ESPN je rangirao ukupno 100 igrača, među kojima nije bilo mjesta za drugog bh. asa Mirzu Teletovića, inače člana Milvoki baksa. Od evropskih košarkaša, najbolje je rangiran Janis Antetokumpo, Teletovićev saigrač iz Milvokija.

Svestrani grčki krilni košarkaš deveti je na listi koju predvodi superstar Klivlend kavalirsa, četverostruki osvajač priznanja za igrača sezone Lebron Džejms (LeBron James).

Na visoko 16. mjesto rangiran je Nurkićev nekadašnji saigrač iz Nagetsa, srbijanski centar Nikola Jokić.

Iza Jusufa su ostale veličine kao što su najbolji igrač nedavno završenog Evropskog prvenstva, slovenski plej bh. porijekla Goran Dragić iz Majami hita (47. u rangiranju), te američke zvijezde Bruk Lopez (Brook, Los Anđeles lejkersi, 51), Endrju Vigins (Andrew Wiggins, Minesota timbervulfs, 57), Karmelo Entoni (Carmelo Anthony, Njujork niks, 64)...

Slabije su plasirani i Španci Riki Rubio (Ricky) iz Jute džez (48) i Pau Gasol (San Antonio spars, 80), Francuz Nikolas Batum (Nicolas, Šarlot hornets, 66), kao i legendarni Nijemac Dirk Novicki (Nowitzki) iz Dalas maveriksa, nekada najbolji NBA košarkaš, koji zauzima 97. mjesto.

159

susreta u tri NBA sezone odigrao je Nurkić uz prosjek od 19,1 minutu, 8,5 poena, 6,4 skoka, 1,3 asistencije i 1,2 blokade


Start 17. oktobra 

NBA klubovi će u narednim danima otvoriti vrata trening-kampova (sezona zvanično počinje 17. oktobra), ali Nurkić već mjesecima radi, kako bi zvanični start priprema dočekao što spremnije. Jusufa zbog povrede nismo ove godine gledali u dresu reprezentacije BiH u pretkvalifikacijama za SP.

Pored problema s koljenom, Nurkić je tokom ljeta podvrgnut operativnom zahvatu na licu, kako bi sanirao posljedice povrede koju je zadobio krajem februara. Tada su mu u jednom duelu u meču protiv Toronta izbijena dva prednja zuba. Nurkić je zbog toga mogao samo individualno trenirati, bez kontakt-igre.

Dodatni motiv

Američki mediji navode da će Nurkić u novoj sezoni imati dodatni motiv za što boljim igrama, a to je činjenica da će u julu 2018. moći potpisati novi ugovor.

Prema kretanjima na tržištu, predviđa se da bi Jusuf, ukoliko odigra sezonu na nivou na kojem je bio u Blejzersima, ubuduće mogao zarađivati između 15 i 20 miliona dolara po sezoni. Jusuf će u posljednjoj godini aktuelnog ugovora, koji je potpisao kao debitant u ljeto 2014. sa Denverom, zaraditi 2,9 miliona dolara.

On će u julu dobiti status "ograničeno slobodnog igrača", odnosno Blejzersi će imati pravo da izjednače eventualnu ponodu drugog tima i zadrže Jusufa. Postoji i mogućnost da Nurkić potpiše "kvalifikacijski ugovor" sa Blejzersima za 4,1 milion dolara za sezonu, ali bi nakon njegovog isteka Portland izgubio mogućnost da "mečira" druge ponude.

Top 10

1. Lebron Džejms (Klivlend)

2. Kevin Durant (Golden stejt)

3. Kavaji Lenard (San Antonio)

4. Stefen Kari (Golden stejt)

5. Rasel Vestbruk (Oklahoma)

6. Entoni Dejvis (Nju Orleans)

7. Kris Pol (Hjuston)

8. Džejms Harden (Hjuston)

9. Janis Antetokumpo (Milvoki)

10. Drejmond Grin (Golden stejt)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.