KOŠARKA

Sjećanje na Vilta Čembrlena: Najmoćniji centar NBA svih vremena i rekorder sa 100 poena

Piše: S.Me.

12.10.2017

Sjećamo se legende košarke i centra Filadelfije (Philadelphia) Vilta Čembrlena (Wilt Chamberlain), koji je na ovaj dan 12. oktobra 1999. preminuo i zauvijek ostao u sjećanjima svih ljubitelja košarke.

Čembrlen je bio jedan od najdominantnijih centara u historiji američke profesionalne košarkaške lige (NBA) u kojoj je nosio dresove Filadelfije i Los Anđeles Lejkersa (Los Angeles Lakers), a jedno vrijeme je bio član zabavljačke grupe "Globtroter" iz Harlema.

Član Kuće slavnih postao je 1978. godine, a samo tri godine prije smrti 1996. dobio je priznanje kao jedan od 50 najboljih NBA igrača u historiji.


U NBA ligi niko nije dominantniji u knjigama rekorda od Vilta Čembrlena, koji ne samo da posjeduje 72 različita NBA rekorda nego ima i više vezanih priznanja kao drugi i treći najbolji, unutar različitih statističkih kategorija.

Čembrlen je tokom karijere odigrao 1.045 utakmica, postigao je 31.419 poena, 23.924 skokova i 4.643 asistencije. Sedam puta je bio najbolji strijelac u sezoni, devet puta imao najbolji procenat iz igre, 11 puta bio najbolji skakač, čak jednom i najbolji asistent, što govori o koliko kompletnom igraču se radi. Jedini je čovjek koji je imao u prosjeku brutalnih 30 poena i 20 skokova ili više po meču u sezoni, i to mu nije uspjelo jednom, već nevjerovatnih devet puta u toku karijere.


Od 2. marta 1962. godine niko nije uspio da obori Čembrlenov rekord. Vilt Čembrlen iz Filadelfije Voriorsa postavio je još uvijek stojeći rekord, postigavši u jednoj utakmici 100 poena protiv Njujork Niksa  pobjedom 169:147 u Herši Sport Areni  u Pensilvaniji, a najbliži "granici 100" bio je Kobi Brajant (Kobe Bryant) 22. januara 2006., kada je Torontu ubacio 81 poen.

- Nekome će poći za rukom da postigne 100 poena. Možda to neki od nas neće doživjeti, ali vjerujem da će se jednog dana dogoditi - rekao je Brajant.

U NBA ligi niko nije bio bliži Čembrlenu od Brajanta, ali sa "ove strane bare" jedan košarkaš jeste. Radivoj Korać je, nastupajući za OKK Beograd, 1965. godine u Kupu evropskih šampiona protiv švedskog Alvika postigao 99 poena, u pobjedi od 155:57.

Čembrlen je, naravno, igrao na poziciji centra, i njegov utjecaj na košarku kao igru je bio nevjerovatan. Ovaj centar iz Filadelfije je čovjek zbog kojeg je promijenjeno najviše košarkaških pravila u historiji igre, sve kako bi se njegova dominacija smanjila, ali ništa nije pomoglo.

Zbog njega su povećane dimenzije reketa i uvedeno pravilo tri sekunde. Zbog Čembrlena je promijenjeno pravilo kod faul-koša, gdje je počeo da bude dozvoljavan i jači kontakt zato što je Vilt bukvalno nosio sve pred sobom kada je zakucavao i uvijek je uspijevao da izbori i dodatno slobodno bacanje.

Ipak, treba reći da je Vilt imao velikog rivala u Bilu Raselu (Bill Russell), sjajnom centru Boston Seltiksa, koji je uspjevao donekle da mu parira, i osvojio je mnogo više šampionskih titula. Utisak je da je Bilu to uspjelo jer je igrao u mnogo snažnijoj ekipi od Vilta, a kako su se oni nosili jedan protiv drugog, možemo vidjeti i u videu ispod.


Dok je još bio u usponu i kao mlad igrač je pokazivao da će biti velika zvijezda, a  kako je to izgledalo kada je Vilt imao samo 17 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.