KOŠARKA

Podmladak Jedinstva i Želje igrao u čast Razije Mujanović

A. Bajrić/Avaz.ba

Fena

15.10.2017

Trebaju vjerovati u sebe i na kraju će se trud isplatiti, poručila je proslavljena košarkašica Razija Mujanović mladim igračicama Jedinstva i sarajevskog Željezničara, koje su danas u Mejdanu odigrale revijalni susret u povodu nedavnog prijema najuspješnije sportašice BiH svih vremena u Kuću slavnih FIBA-e.

Mimo očekivanja na svečanosti u dvorani Mejdan, u kojoj je Razija načinila prve košarkaške korake, okupilo se tek nekoliko stotina ljubitelja sporta, poštovalaca slavne košarkašice i prijatelja, a od suigračica iz ekipe Jedinstva Aide, koja je 1989. godine postala prvak Evrope, bile su jedino Mara Lakić - Brčaninović, aktuelna direktorica tuzlanskog kluba, i Stojanka Došić Zoljić, koja je došla iz Subotice. 
Mu

Uoči utakmice, u kojoj je Jedinstvo pobijedilo Željezničar rezultatom 80:75, i čiji rezultat je, logično, bio u drugom planu, predstavnici brojnih sportskih društava iz BiH, te i Košarkaškog saveza Srbije, uručili su poklone Raziji Mujanović.

- Drago mi je da sam ponovo s tuzlanskom publikom, s ljudima koji su me bodrili tokom cijele moje karijere. Najviše sam voljela igrati u Mejdanu, jer je dvorana skoro uvijek bila puna. To mi je davalo dodatnu snagu i uvijek sam davala maksimum od sebe - kazala je Mujanović. 

U publici večeras nije bilo njenog mentora Mihajla Mikija Vukovića, trenera koji je najzaslužniji što je Mujanović dosegla vrh svjetske košarke. Zbog bolesti je otputovao na liječenje u Valenciju gdje je svojevremeno veliki uspjeh ostvario i sa ženskim klubom Dorna Godella, u kojem je igrala Mujanović, ali i s muškim, Pamesom. Jedna od dvorana u Valenciji nazvana je po Mihajlu Vukoviću.

Mujanović je u blistavoj karijeri četiri puta bila klupska prvakinja Evrope s tri različita kluba iz BiH, Italije i Španije. Tri puta birana je za najbolju igračicu Evrope. Igrala je profesionalno u Brazilu i SAD.

Osvajala je s reprezentacijom Jugoslavije srebrne medalje na evropskim i svjetskim prvenstvima, te olimpijskim igrama u Seulu, dok je u dresu BiH osvojila zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Monpeljeu 1993. godine.

Košarku je prestala igrati 2007. godine u dubrovačkoj Raguzi.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.