KOŠARKA

Sejo Bukva: Novca nema, kad će ga biti, ne znamo

"Zmajevi" bi se trebali okupiti 19. novembra

E. J.

28.10.2017

Dvadesetak dana prije okupljanja muške seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine kasa našeg Saveza je prazna. 

Kako kaže potpredsjednik Upravnog odbora KSBiH Sejo Bukva, novca nema, a samim tim ni mogućnosti da se osiguraju smještaj, trening, prijevoz... za "Zmajeve" koje očekuju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019. godine.

Bez sistema

Haotična je finansijska situacija bila i uoči nedavnih pretkvalifikacija, kada su računi Košarkaškog saveza BiH bili blokirani zbog poreznih dugovanja. Trenutno KSBiH posluje samo zahvaljujući dobroj volji poreznih institucija, ali je jasno da to ne može trajati beskonačno...

- Novca nema, kad će ga biti, ne znamo. Da se reprezentacija u ovom momentu treba okupiti, ne znam kako bismo to finansirali. Za sada imamo dogovoren sastanak sa jednom domaćom kompanijom, koja je izrazila želju da uspostavimo saradnju, voljna je pomoći košarci - kaže Bukva te dodaje da od institucija koje su nadležne za sport, nema ni naznaka podrške.

- Ništa se ne dešava, a vrijeme curi. Niko nas više neće pustiti u hotel ili nam omogućiti prijevoz bez uplate unaprijed - kaže Bukva.

Upravo je nebriga države možda i glavni razlog zbog kojeg su Bukva, Mirsad Đonlagić i Mevludin Delibašić podnijeli ostavke u Upravnom odboru KSBiH.

- Trošimo ljude, njihovu energiju, novac, vrijeme... ali to, suštinski, ništa ne može promijeniti. Bez sistemskog uređenja sporta, na nivou države, sve što radimo bit će uzaludno.

Država treba da se izjasni da li želi košarku ili ne. Ako želi, onda neka nam kaže na koliku podršku možemo računati pa da znamo hoćemo li i koliko reprezentativnih selekcija imati u pogonu. Ovako dalje ne ide - kaže Bukva.

Naglašava da će spomenuta trojka obavljati dužnost do imenovanja novih članova UO-a, što bi se trebalo desiti 24. novembra, za kada je zakazana sjednica Skupštine Košarkaškog saveza BiH.


Bukva: Vremena sve manje

Put u Francusku

- Naše ostavke stoje, ali radit ćemo sve da pronađemo novac za predstojeći kvalifikacijski ciklus u novembru. Nakon toga, slijede dva mjeseca pauze, u kojima će biti dovoljno vremena da se neke stvari poslože - rekao je Bukva.

Prije muške, slijedi okupljanje ženske reprezentacije, koja će početi pripreme 6. novembra. Muškarci će prvi meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo igrati 24. novembra u Sarajevu protiv Rusije, a tri dana poslije gostovat će u Francuskoj.

Seniorke 11. novembra očekuje meč sa Slovačkom u Sarajevu te 15. novembra u Podgorici s Crnom Gorom.

- Troškovi za ove dvije selekcije iznose približno 100.000 KM, mi taj novac nemamo u ovom trenutku. Požare smo gasili na razne načine, valjda će se neko sjetiti da nam sada pomogne - rekao je Bukva.

Porezna dugovanja

Bukva kaže da su članovi Upravnog odbora obavili razgovore sa Poreznom upravom Federacije BiH i s Upravom za indirektno oporezivanje BiH, prema kojima Savez ima milionski dug.

- Radimo na tome da retroaktivno fakturišemo PDV firmama s kojima smo poslovali, kako bismo riješili barem glavnicu duga - kaže Bukva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.