KOŠARKA

Nurkić: Sve ću učiniti za pobjedu svog tima

Avaz.ba

7.11.2017

Rasela Vestbruka (Russell Westbrook), zvanično najboljeg NBA košarkaša (MVP nagradu primio u sezoni 2016./2017.), Jusuf Nurkić dva puta žestoko je „zalijepio“, oba puta lopta se o tablu odbila u polje...

Čovjeka od 100 miliona dolara i direktnog rivala na centarskoj poziciji Stivena Adamsa (Steven) Jusuf je košgeterski razbio (Nurkić 25 poena, Adams samo četiri).

Igrao je tako dobro da NBA legendi Karmelu Entoniju (Carmelo Anthony) nije preostalo ništa drugo nego da frustracije liječi tako što je našeg košarkaša udario laktom u lice i zaradio isključenje...

Domaći teren

Dvadesettrogodišnjak iz Živinica obilježio je meč u Moda centru u Portlandu, gdje je domaća publika, možda i najprivrženija u kompletnoj NBA ligi, frenetično proslavila trijumf nad zvijezdama nakrcanim Oklahoma siti tanderom (103:99). 

- Naš cilj je pobjeđivati u svakom susretu, naročito na domaćem parketu, zbog publike. Želimo Portland učiniti dobrim gradom na svaki način – izjavio je Jusuf nakon maestralne predstave u kojoj je za 33 minute na parketu pogodio 11 od 15 šuteva iz polja (slobodna bacanja 5/3) uz osam skokova, po tri asistencije i osvojene lopte i dvije blokade.

Komentirao je Jusuf i nesportski potez Entonija, koji je prilikom polaganja lopte u obruč Blejzersa laktom namjerno pogodio Nurkića u lice. Sudije su u prvom momentu priznale koš uz faul centru Portlanda.

No, kako je bosanskohercegovački košarkaš ostao ležati na parketu, odlučili su pregledati snimak. Poslije toga ne samo da su poništili Entonijev koš i Jusufov faul nego su igraču sa deset All-star nastupa pokazali put u svlačionicu u finišu treće četvrtine!

Udarac u glavu 

- Na snimku se vidi udarac u glavu. Dobio sam snažan udarac, ali sada je dobro – rekao je Jusuf, koji je naglasio da radi sve što je potrebno da bi njegov tim bio uspješan.

- Želim pomoći timu na svaki mogući način. Znam da sam potreban ekipi i da, kad igram onako kako mogu, imamo veće šanse za pobjedu – izjavio je Nurkić, dodavši da se u njegovoj igri ništa nije promijenilo izuzev što su „napokon šutevi počeli ulaziti u obruč“.

Njegov prosjek u posljednja tri meča Blejzersa u najjačoj svjetskoj ligi iznosi sjajnih 24 poena, osam skokova i 3,3 asistencije, dok je nakon ukupno deset mečeva u sezoni (Portland ima omjer od 6-4) Nurkić na učinku od 27,9 minuta, 16 poena, 7,8 skokova, 2,1 asistencija i 1,1 blokada.

Rekord Hardena: 56 poena i 13 asistencija 

Vrijedi iz NBA lige izdvojiti i gotovo pa nestvarnu igru Džejmsa Hardena (James). Bek Hjuston roketsa u pobjedi protiv Jute džez (137:110) imao je 56 poena i 13 asistencija!

To je rekord karijere za Hardena, koji je uz legendarnog Vilta Čembrlejna (Wilt Chamberlain) jedini NBA igrač u historiji s najmanje 50 poena, deset asistencija i 75 procenata realiziranih šuteva iz polja (Harden je šutirao 25/19) u jednom meču.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.