KOŠARKA

Mundobasket po prvi put u više zemalja

Avaz.ba

24.11.2017

Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. prvi put će biti održano u više od jedne zemlje, a FIBA će domaćina izabrati 9. decembra. 

U konkurenciji su zajedničke kandidature Argentine i Urugvaja s jedne, te Indonezije, Japana i Filipina s druge strane, prenosi B92.

FIBA je prihvatila zajedničke kandidature na osnovu dobrog iskustva s prethodnih Eurobasketa i Afrobasketa koji su također organizovani u po nekoliko zemalja istovremeno.

- Uvjereni smo da će ova formula sjajno funkcionisati i dobro uticati na naše najveće takmičenje. Osim toga, ove zemlje imaju bogatu košarkašku tradiciju i strastvene navijače - rekao je predsjednik FIBA-e Patrick Baumann.

Predstojećeg vikenda počinje nova era svjetske reprezentativne košarke, prvi put će sve zemlje učestvovati u globalnim kvalifikacijama u novoformiranim FIBA "prozorima".

Ovi "prozori" su podijelili svjetsku košarkašku javnost jer se poklapaju s takmičenjima u NBA i Euroligi u kojima igraju najbolji igrači, pa će u kvalifikacijama sve selekcije biti oslabljenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.