KOŠARKA

Košarkaški "Zmajevi" u Ruenu traže još jednu veliku pobjedu

Piše: R. Be.

27.11.2017

Košarkaški reprezentativci BiH večeras će u Ruenu pokušati ponoviti čudo poput onog iz sarajevske Skenderie, kada su u petak savladali selekciju Rusije 81:76.

Francuska nije ništa salbija selekcija od Rusije, slavili su u prvom kolu protiv Belgije i pokušat će pobjedom protiv nas prezimiti na čelu grupe E evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine. 

Izabranici Duška Vujoševića su u meču protiv Rusije pokazali da borbenost i želja za pobjedom mogu nadoknaditi manjak iskustva pa i kvaliteta u odnosu na protivnika. 

Iako smo u petak pravili veliki broj tehničkih grešaka, bacivši nekoliko lopti u "bunar", sa sigurnošću možemo reći da mlada i potentna selekcija "Zmajeva" ima kvalitet za ravnopravnu borbu sa Francuzima. Vuješević je pronašao voljni moment kod igrača, još da ih natjera da smanje broj izgubljenih lopti, te uvjeri da mogu pogađati bacanja, rezultat neće izostati. 

U Skenderiji smo vidjeli veliku borbenost i požrtvovanost Andrije Stipanovića, efikasnost Džanana Muse i srčanost Nemanje Gordića. Pridruže li im se večeras Milan Milošević, Elmedin Kikanović i Adin Vrabac, pobjeda je realna opcija. 

Pobijedimo li večeras u Ruenu, bit ćemo blizu da osiguramo jedno od prva tri mjesta u grupi, što će nas odvesti u drugu rundu kvalifikacija. 

Francuzi su iskusna selekcija, koju predvodi nekadašnja NBA zvijezda Boris Dijao (Diaw). Sa 35 godina vratio se u Francusku, a imena klubova u kojima je igrao dosta govore o kakvom igraču je riječ. Međutim, teško da je spreman da se 40 minuta bori sa mnogo mlađim bh. košarkašima.

Osim Dijaoa, snagu Francuske čini i selektor Vinsent Kole (Vincent Collet). Iako nema top igrača koji inače Francusku čine neuporedivo jačom selekcijom, Kole je već ranije dokazivao da zna od slabijeg materijala napraviti remek djela. 

Susret Francuska - Bosna i Hercegovina počinje u 20.45 sati. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.