KOŠARKA

Hoće li Teletović nastaviti karijeru?

Teletović: Pod nadzorom ljekara

Avaz.ba

15.12.2017

Mirza Teletović zatražio je zbog zdravstvenih problema pomoć ljekara u Sjedinjenim Američkim Državama, koji su nakon pregleda ponovo konstatirali krvne ugruške u plućima! 

Dugogodišnji kapiten košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, već sada jedan od najboljih igrača svih vremena, tako je po drugi put u nešto manje od tri godine pod stalnim ljekarskim nadzorom zbog plućne embolije, nimalo naivnog zdravstvenog stanja, koje zahtijeva pažljivo liječenje, a u nekim slučajevima i dužu pauzu kada su sportske aktivnosti u pitanju.

Operacija koljena

Teletović je prije nekoliko godina imao plućnu emboliju. Ugrušci u plućima ponovo su se pojavili ovih dana, vjerovatno kao posljedica nedavne operacije koljena, potvrdio je Teletovićev tim za odnose s javnošću.

- Naš košarkaš je pod stalnim ljekarskim tretmanom i osjeća se dobro, a u međuvremenu se oporavlja i od operacije koljena. Što je najvažnije, Mirzino zdravstveno stanje je stabilno. Situacija nije toliko strašna niti je životno ugrožen - navodi se u saopćenju.

Tridesetdvogodišnji košarkaš iz Jablanice je prvi put zbog plućne embolije pauzirao tri mjeseca, od januara do marta 2015. godine. Sada se ne navodi se koliko bi pauza mogla trajati.

Šta znači to što je igraču NBA ekipe Milvoki baksa po drugi put dijagnosticirana plućna embolija, kako se to može odraziti na njegovu karijeru i koliko traje pauza u sličnim situacijama, pitali smo Suada Jakamosmanovića.

Docent doktor specijalista za plućne bolesti kaže da je, za početak, potrebno smiriti situaciju, odnosno provjeriti da li nakon tretmana još postoji tromba koji bi se mogli otkinuti i prouzročiti probleme.

- Posebno bih naglasio da svaka operacija sa sobom nosi rizik stvaranja novih trombova. Teletović je operiran u Americi, a vjerujem da su ljekari koji su to radili, imali saznanja da je riječ o osobi koja je sklona tromboemboliji.

Takve osobe moraju imati pripremu operacije i uzimati sredstva koja krv drže razrijeđenu. Pacijenti poslije operacije ne smiju dugo ležati, potrebno ih je odmah dići da bi se uspostavio krvotok - ističe doktor Jamakosmanović.


JAMAKOSMANOVIĆ: Postoji rizik

Donijeti odluku

Otežavajuća okolnost, prema njegovim riječima, je to što je Teletović, kao profesionalac u sportu kao što je košarka, izložen kontakt-igri i enormnim naporima, što povećava mogućnost povrede. Posebno je rizično izlagati se naporima dok je osoba pod tretmanom razređivanja krvi.

- Recimo, svaka posjekotina dovodi do rizika od krvarenja. Profesionalni sportisti to moraju kontrolirati svakog dana i za to vrijeme ne bi smjeli trenirati pod bilo kakvom količinom većeg napora - objašnjava ljekar iz Tuzle.

Na pitanje koliko bi ove komplikacije mogle utjecati na Mirzinu karijeru, mogu li je eventualno ugroziti, Jamakosmanović je oprezno odgovorio.

- Mislim da bi pauza mogla trajati najmanje mjesec-dva, sve dok se ne utvrdi stanje sa plućima, a to se može u milimetar odrediti. Nakon toga, trebalo bi donijeti odluku.

Činjenica je da se osobe tog tipa, kao što su vrhunski sportisti, teško mire s takvim stanjem, ali moramo biti svjesni rizika da svaki napor može pokrenuti tromb - rekao je Jamakosmanović.

Istrošena hrskavica

Teletović je prije tri sedmice podvrgnut operaciji koljena, odnosno hrskavice, koja je zbog dugogodišnjih napora veoma istrošena.

Iskusni krilni igrač posljednji nastup u NBA ligi imao je još 7. novembra, a ukupno je ove sezone u deset mečeva bilježio prosjek od 15,9 minuta i 7,1 poen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.