KOŠARKA

Sead Krupalija, predsjednik KK Bosna-Royal: Mahmutović je imao proviziju od kluba

Sarajevski "Studenti" prolaze veliku krizu

Piše: E. J.

20.12.2017

Najava Haruna Mahmutovića da će preuzeti dužnost predsjednika Košarkaškog kluba Bosna-Royal obradovala je mnoge. 

Oni u njemu vide osobu koja će, nakon njegovog angažmana na dužnosti generalnog sekretara Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, izvesti i "Studente" iz agonije.

Bočni udari

Neki drugi će, pak, sumnjičavo gledati na ovaj potez i navesti primjer tog istog saveza koji je, nakon odlaska Mahmutovića prošle godine, postao predmet interesiranja Tužilaštva BiH, po čijem su nalogu porezne inspekcije i Finansijska policija ušle u KSBiH i utvrdile, kako su naveli u izvještajima, niz radnji u suprotnosti sa Statutom KSBiH i važećim zakonima...

I sam način na koji je Mahmutović najavio ulazak u Bosnu, "da će preuzeti klub, odnosno funkciju predsjednika", također je čudan, pogotovo što Bosnin aktuelni predsjednik Sead Krupalija ne zna ništa o tome?

- Svako ko želi pomoći je dobrodošao, samo je jasna procedura. Izjava da će neko preuzeti klub dovoljno govori o onome ko je to rekao. Ja ću klub zaštititi na sve moguće načine od bočnih udara - kaže Krupalija.

Njemu su čudne i druge stvari vezane za mogući ulazak Mahmutovića u Bosna-Royal, a na osnovu prethodnih iskustava s njim.

- Vidim da Harun priča da se u martu povukao iz kluba zbog nekakvog neslaganja s pojedinim članovima Upravnog odbora, ali on nikad nije ni bio u klubu. Jedina njegova formalna veza s Bosna-Royalom bio je ugovor o djelu po kojem je preuzimao obavezu da će klubu osigurati određena sponzorska sredstva, a da će mu klub zauzvrat odobravati proviziju od deset procenata.

Ako zanima javnost, možemo analizirati koja su to i kolika sredstva i odakle su ti iznosi došli - kaže Krupalija.

KRUPALIJA: Ispoštovati dogovor | MAHMUTOVIĆ: Najavio dolazak

Vraćanje dugova

Mahmutović je najavio da mu je cilj vraćanje dugova prema igračima, što Krupalija pozdravlja, mada ima dileme kada su u pitanju izvori iz kojih će doći finansijska sredstva.

- Možda gospodin Mahmutović zna nešto više od nas. Ako se to odnosi na sredstva Kantona Sarajevo, to bi značilo da će Kanton ispoštovati dogovor koji smo postigli u julu i na osnovu kojeg smo ušli u sezonu.

Nemam ništa protiv toga, ali bih volio da to bude transparentno, da se zna ko daje novce, zašto ih daje i da nam objasni zašto ih nije ranije dao, nego baš sada, kad je Mahmutović najavio da ulazi u klub - rekao je Krupalija.


Prijeti krah

Krupalija dodaje da je spreman odstupiti s dužnosti predsjednika, pogotovo ako se pojave novi ljudi koji su sposobni na legalan način izvući klub iz krize.

- Sa trenutnim stanjem na računu ne možemo podmiriti nijednu obavezu, našem savezu, Međunarodnoj federaciji FIBA-i, igračima, dobavljačima, dvorani...

Bez finansijske podrške klubu prijeti krah, zbog toga nastojim za utorak (danas, op. a.) sazvati sjednicu na kojoj će biti svi članovi Upravnog odbora kako bismo razgovarali o svim bitnim pitanjima - kaže Krupalija.

Tražio smjenu Gvozdića

Krupalija kaže da je Mahmutović i bez formalne funkcije pokušao tokom prošle sezone krojiti politiku Bosna-Royala.

- Tražio je da se KK Bosna ugasi, potom da se umjesto Dušana Gvozdića, s kojim smo igrali dva domaća finala, dovede neki trener Bajramović iz Dubrovnika (Denis Bajramović, op. a), da se mijenjaju igrači...

Tome smo se suprotstavili jedino Damir (Krupalija, bivši direktor kluba, op. a.) i ja, jer bi smjena Gvozdića, vjerovatno, značila da se prvi put u historiji smjenjuje trener koji u tom momentu ima, čini mi se, 30 pobjeda i četiri poraza. Nakon toga su se osvijestili i ostali članovi Upravnog odbora, pa je smjena propala - rekao je Krupalija.

Inače, Gvodić je po završetku prošle sezone napustio klub i karijeru nastavio u Njemačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.