KOŠARKA

Duško Vujošević, selektor reprezentacije BiH, za "Avaz": Vilbekin nije naš spasilac nego dio tima

Vujošević: "Zmajevi" se bore za odlazak na SP

E. J.

30.12.2017

Dolazak Duška Vujoševića na mjesto selektora košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine definitivno je jedan od događaja koji je obilježio 2017. godinu kad je u pitanju naš sport. 

U situaciji u kojoj su se, zbog dobro poznatih finansijskih problema, zaljuljali i sami temelji Košarkaškog saveza BiH, desio se skoro nestvaran angažman jednog od najboljih stručnjaka iz regiona, svojevremeno i trenera godine u Euroligi (2009).

Realna podloga

Ono što su mnogi gledali samo kao marketinški trik čelnika našeg Saveza i licitiranjem bez pravog uporišta, ipak je imalo realnu podlogu, prije svega zbog Vujoševićeve želje da sportski motiv stavi ispred materijalnog.

Dio svoje magije Vujošević je pokazao u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u avgustu, kada su nikad mlađi "Zmajevi", oslabljeni odsustvom desetak praktično standardnih reprezentativaca, preko Slovačke, Švedske i Ermenije ipak izborili glavnu fazu kvalifikacija za plasman u Kinu 2019. godine.

Na prepreci na kojoj bi mnogi posrnuli, Vujošević se nije libio ni ovog puta učiniti ono po čemu je poznat - dati šansu mladićima, od kojih pojedini ni u svojim klubovima nisu imali značajniju seniorsku minutažu!

I drugim velikim ispitom, u novembru, naši košarkaši nisu razočarali. U duelu protiv dva najjača rivala u kvalifikacijskoj grupi, "Zmajevi" su uspjeli u Sarajevu savladati Rusiju, uz ipak očekivani poraz u Francuskoj.

Nastavak slijedi u februaru, kada ćemo dočekati Belgiju (23. februar) te gostovati Rusima (25. februar).

Mečevi u februaru

Pitali smo selektora imamo li razloga za više ili manje optimizma uoči nastavka kvalifikacija (tri prvoplasirane selekcije idu u naredni krug), a Vujošević je odgovorio:

- Sve će pokazati dueli s Belgijom. Za nas će ključna utakmica biti protiv Belgijanaca.

Moguće je da će "Zmajevi" u narednim duelima biti jači za odličnog američkog beka Skotija Vilbekina (Scottie Wilbekin), koji je, na inicijativu KSBiH, počeo proceduru dobivanja našeg državljanstva.

Nisam opterećen time hoće li Vilbekin već sada biti u timu ili ne. Naša igra nije tako ni koncipirana. Vilbekin ne treba da bude spasilac nego dio tima - kaže Vujošević te dodaje da još ne može reći hoće li košgeter turske Darušafake biti u sastavu.

- Drugi ljudi u Savezu vode računa o administrativnoj proceduri, a ja se nadam da će nam Vilbekin biti na raspolaganju - rekao je Vujošević.

Neka bude bolje nego što je bilo

Vujošević je zaželio i sretnu Novu godinu svim građanima naše države.

- Želim da u 2018. bude bolje nego što je bilo. Najviše se to odnosi na kvalitet života, da svim građanima BiH bude bolje u svakodnevnom životu. Naravno, sportistima želim uspjeh u sportu - rekao je Vujošević.


1986.

godine imao je Vujošević prvi angažman kao trener beogradskog Partizana, s kojim je u tri mandata (posljednji od 2012. do 2015.) osvojio čak 23 trofeja


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.