KOŠARKA

Adis Bećiragić nedavno preuzeo turskog prvoligaša Ušaka: Marković mi je rival u borbi za opstanak

Bećiragić: Vujošević je bio logičan izbor

Piše: E. JESENKOVIĆ

19.1.2018

Adis Bećiragić već 24 godine ili, kako slikovito kaže, pola života živi i radi u Turskoj. U ovoj je državi nekadašnji košarkaš sarajevske Bosne završio igračku karijeru i počeo trenersku. 

Godinama je bio uz Bogdana Tanjevića u stručnom štabu reprezentacije Turske dok je legendarni Boša bio selektor. Uporedo je Bećiragić gradio klupsku karijeru.

Dobra ekipa

Vodio je Kepez, Gazijantep, Konju, Petkim... Najnoviji izazov za nekadašnjeg pleja bh. selekcije jeste ekipa Ušaka, koju pokušava spasiti ispadanja iz najvišeg ranga.

- Ovo je dobra ekipa, koja ima potencijal, ima dobrih igrača, samo treba srediti neke stvari. Izgleda da smo na dobrom putu. Od ekipe koja je u prvih 12 utakmica imala jednu pobjedu u naredne tri od mog dolaska dobili smo dvije.

Od ekipe koja je gubila 20-30 koševa sada smo u poziciji da mi dobivamo tom razlikom. No, i dalje smo u najgoroj poziciji. Imamo težak raspored, idemo u goste direktnim konkurentima, a dočekujemo ekipe koje se takmiče u Evropi. Borit ćemo se, pa šta bude - kaže Bećiragić.

Ušak je i dalje posljednji na tabeli. Najgori omjer (3-12) dijeli sa Gazijantepom na čijoj klupi, također odskora, sjedi Adisov dugogodišnji saigrač u dresu BiH Nenad Marković.

- Nismo se čuli otkad smo postali konkurenti, valjda ćemo se čuti u maju - u šaljivom tonu je rekao Bećiragić.

Marković i Bećiragić igrali su za reprezentaciju BiH praktično od njenih početaka. Nenad je kasnije bio i selektor, Adis još ne, mada se njegovo ime često spominje kao moguće rješenje za klupu "Zmajeva".

Kikanović skup

- Želio sam u ovom ciklusu voditi reprezentaciju, ali su izabrali Duška Vujoševića. I logično je bilo da njega izaberu. Pregovarali smo i godinu ranije, prije nego što su izabrali Damira Mulaomerovića, no tad ja nisam bio u mogućnosti da prihvatim ponudu - objašnjava Bećiragić, dodajući da to ne znači da se jednog dana ne vidi na selektorskoj poziciji.

A kad su u pitanju bh. igrači, kaže da bi rado u svom timu volio vidjeti centra Elmedina Kikanovića, trenutno člana francuskog Monaka.

- Kikanović je moj tip igrača. Do sada ga nisam pokušao angažirati, on je bio relativno skup za moje ekipe. Možda ću pokušati dogodine, ako ostanemo u ligi, jer imam garantirani ugovor sa Ušakom - rekao je Bećiragić.

Nedostaje discipline 

Bećiragića smo pitali zašto turski klubovi i reprezentacije, ne samo u košarci, izuzev povremenih bljeskova, ne bilježe još bolje rezultate, kakve bi mogli s obzirom na talent i uvjete za razvoj.

- Koči ih mentalitet. Nemaju kontinuitet u radu, nedostaje im discipline, motivacije... Zato se dešava da, recimo, Turska 2006. bude treća na svijetu u fudbalu, 2010. druga na svijetu u košarci, pa kasnije nestane...

Mislim da bi primjer svim turskim igračima trebao biti Sinan Giler (Guler), koji je talentu dodao i rad. To je vrhunski košarkaš koji je bio ravnopravan sa svim najboljim strancima u ligi - rekao je Bećiragić o aktuelnom beku Fenerbahčea.

Platio obeštećenje

Bećiragiću je Ušak već drugi klub u sezoni. U novembru 2017. preuzeo je Petkim, koji je bio na začelju druge turske lige, no zadržao se samo osam kola...

- Petkim finansira kompanija koja je toliko bogata da jednom malom odlukom čelnika može napraviti ekipu i igrati fajnal for za prvaka Evrope. Preuzeo sam ih jer sam smatrao da se može napraviti dobar posao.

Međutim, ekipa je bila veoma loše selektirana, nisam bio zadovoljan. U međuvremenu sam dobio ponudu Ušaka koju sam prihvatio, uz neko malo obeštećenje koje sam platio Petkimu - kaže Bećiragić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.