Blejzersi, nakon Nurkića, žele dovesti i Musu?

Avaz.ba
27.01.2018 12:06

Je li moguće i ono što se do prije nekoliko godina činilo nemogućim - da u jednoj NBA ekipi gledamo dvojicu bosanskohercegovačkih košarkaša? Sudeći prema američkim ekspertima, to bi se moglo desiti naredne sezone!

Specijalizirani američki sportski portal Nbadraft u najnovijoj analizi naveo je, naime, da bi Portland trejl blejzersi u prvoj rundi NBA drafta, koji će se održati u junu, mogli izabrati Džanana Musu.

Time bi se 18-godišnji Bišćanin priključio reprezentativnom kolegi Jusufu Nurkiću, koji je već drugu sezonu član ekipe iz Oregona.

Biti najbolji

I to ne bi bilo prvi put da nose dres istog klub, jer su već, istina u različitom periodu, igrali za zagrebačku Cedevitu - Nurkić od 2012. do jula 2014., dok je Musa od decembra 2014. u prvaku Hrvatske, čiji je i sada član. 

No, Musa je najavio da želi da se već ovog ljeta otisne u Sjedinjene Američke Države i najjaču ligu svijeta. To je potvrdio i u razgovoru za američki portal DraftExpress.

- Bilo koji klub da me izabere na predstojećem draftu, bit ću sretan, nastojat ću dati sve od sebe da bih se uklopio. Želim dokazati da mogu igrati u NBA i biti najbolji igrač na svijetu, tu sebe vidim za pet godina - rekao je Musa.

Predstojeći draft, odnosno izbor novih košarkaša u NBA ligu, prvi je na kojem talentirani bek (206 centimetara) može učestvovati.

Sjajan napadač 

Prema NBA propisima, igrač mora napuniti 19 godina u kalendarskoj godini drafta (Musa je rođen 8. maja 1999.), što je najranije kad se može prijaviti, i to mora učiniti dva mjeseca prije samog izbora.

Sama prijava, naravno, ne garantira izbor, ali je za Musu više nego izvjesno da bi trebao biti izabran u prvoj rundi (bira se ukupno 60 igrača u dvije runde), među 30 košarkaša koji mogu računati na garantirani višegodišnji NBA ugovor.

- Musin šut se popravljao svake godine koju je igrao. On može biti prijetnja u prodorima ili u šutevima za tri poena, a njegova visina može praviti probleme prilikom preuzimanja igrača - ističu američki mediji igračke kvalitete mladog asa.

Džanan je 2015. predvodio kadetsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine do titule prvaka Evrope na prvenstvu u Litvaniji do 16 godina.

 Od 2016. standardni je član naše seniorske selekcije u kojoj je igrao glavnu ulogu u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019., gdje je bio naš vodeći strijelac sa prosjekom od 22,8 poena po meču.

 U uvodna dva meča glavne faze kvalifikacija bilježio je učinak od 9,5 poena i pet skokova.

Dončić u vrhu

Od evropskih igrača, među NBA stručnjacima uoči drafta najbolje kotira Luka Dončić.

Musin vršnjak bio je lani među najzaslužnijima za senzacionalni trijumf Slovenije na Evropskom seniorskom prvenstvu, dok sjajno igra i za svoj klub, španski Real Madrid.

Predviđa se da bi svestrani Dončić mogao biti izabran među prva četiri igrača na draftu.

11,5

bodova u statističkom obračunu ima Musa u Eurokupu, prema čemu je drugi najkorisniji igrač Cedevite 

35

poena lični je rekord  Muse u ABA ligi 

2015.

godine Džanan je, kao najbolji igrač šampionata, predvodio bh. kadete do titule prvaka Evrope

NA VRH