KOŠARKA

Tražimo da nam FIBA plati čarter do Rusije

Avaz.ba

30.1.2018

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit će se 18. februara u Sarajevu uoči utakmica koje bi nam mogle odrediti sudbinu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

”Zmajevi” će 23. februara ugostiti Belgiju u našem glavnom gradu, a manje od 48 sati poslije tog meča trebali bi istrčati na parket dvorane u Permu, na duel s domaćinom Rusijom.

Pomjeriti termin 

I to je ono što stvara ogroman problem našem Savezu, odnosno stručnom štabu reprezentacije, jer prema riječima direktora bh. selekcije Siniše Kovačevića, ne postoje komercijalni letovi kojima bi bilo moguće doputovati u ovaj daleki ruski grad, barem u subotu navečer.

A varijanta da ekipa u ovako ozbiljnom takmičenju na odredište dolazi na dan utakmice nije prihvatljiva, naglašava Kovačević.

- Tu već neko vrijeme postoji problem koji pokušavamo riješiti sa Međunarodnom košarkaškom federacijom (FIBA).

Naša utakmica s Belgijom zakazana je za petak u 20 sati u Sarajevu, a Rusi su utakmicu u Permu zakazali za nedjelju u 15 sati.

Ne postoji nijedna kombinacija, kad su u pitanju redovne avionske linije, u kojoj mi na put možemo krenuti u subotu ujutro i iste večeri stići u Perm - kaže Kovačević, naglašavajući da su iz našeg Saveza prema FIBA-i otišla dva prijedloga.

- Žalili smo se na tu satnicu i FIBA-i ostavili dvije opcije. Prva je da nam doplate razliku novca kako bismo u Rusiju otputovali čarter-letom u subotu, a druga da se utakmica odgodi za ponedjeljak.

U oba slučaja, u Perm bismo doputovali dan ranije i imali dovoljno vremena za pripremu pred utakmicu. Varijanta da, praktično, iz aviona idemo u dvoranu nije prihvatljiva - rekao je Kovačević.

Čekaju odgovor

U očekivanju odgovora iz FIBA-e kako bi se riješili ovi tehnički problemi pred Rusiju, za “Zmajeve” bi, rezultatski, mnogo veću težinu mogao imati duel s Belgijom.

Čak postoji razmišljanje da će ekipa selektora Duška Vujoševića upravo u dvoboju s Belgijancima riješiti pitanje trećeg putnika iz grupe E u finalni krug kvalifikacija.

- Utakmica u Sarajevu s Belgijom ima veliki značaj. Neću reći da je to presudni meč, ali je sigurno da će imati veliku težinu. Ima još dosta susreta, ali će poslije te utakmice mnogo toga biti jasnije. Pobjeda bi nas svakako približila narednom krugu - rekao je Kovačević.

Šesnaest imena

Kovačević nam je potvrdio da stručni štab u dva februarska duela računa na 16 igrača, odnosno da neće biti naknadnih poziva uprkos otkazu američkog beka Skotija Vilbekina (Scottie Wilbekin).

Na selektorovom spisku su Amar Gegić (Bajern), Nemanja Gordić (Budućnost), Sani Čampara (Palensija), Adi Zahiragić (Kakanj), Džanan Musa, Andrija Stipanović (Cedevita), Edin Atić (AEK), Almir Hasandić (Sloboda), Adin Vrabac (Hamburg), Aleksandar Lazić (Mega Bemax), Milan Milošević (Patra), Nedim Buza (Ostende), Elmedin Kikanović (Monako), Markus Lončar (Široki), Miralem Halilović (Orlean) i Emir Sulejmanović (Breogan).

3

boda nakon dva kola kvalifikacija ima selekcija BiH, koja je  u Sarajevu savladala Rusiju (81:76) i u gostima izgubila od Francuske (65:84)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.