KOŠARKA

Sada je i službeno: Stefon Marburi objavio kraj karijere

Avaz Sport

11.2.2018

Jedan od boljih košarkaških bekova u posljednjoj deceniji, Stefon Marburi (Stephon Marbury) je objavio da odlazi u penziju.

Ovaj 40-godišnjak je kraj igračkih dana najavio prije nekoliko sedmica, a sad se on i službeno dogodio. I to nakon utakmice između njegovih Beijing Tigersa i još jednih 'Tigrova', ovaj put iz Jiangsua u sklopu 38., posljednjeg kola regularnog dijela sezone u Kini.

"Počašćen sam što sam gledao kako se košarka nastavlja razvijati i rasti u ovoj zemlji u posljednjih devet godina. Nadam se da je moj duh i način na koji sam igrao imao uticaja na mlade generacije. U budućnosti ću nastaviti raditi s mladim igračima u Kini. To je moja obveza“; izjavio je Marburi nakon što je postigao 20 poena u pobjedi svoje momčadi.

Marburi je u Kinu došao u januaru 2010., a smatra se najboljim igračem u historiji tamošnje košarke. Iako pomalo u veteranskim danima, Marburi je u tamošnjoj ligi redovno imao prosjek od 20 poena po sezoni, a2012./13. je prosječno ubacivao 28,3 poena.

No, svi oni koji su se sada podsmjehnuli kineskoj košarci trebaju znati da je Marbory 13-godišnju NBA karijeru završio s prosjekom od 19,3 poena, 7,6 asistencija i 3 skoka po utakmici.

Na draftu ga je izabrala Minesota 1996., a on se jednostavno nije mogao pomiriti s ulogom 'druge violine' pored Kevina Garneta. U sezoni 1998./99. zatražio je trade i otišao u Nju Džerzi, a kasnije je još igrao za Finiks, Njujork i Boston.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.