KOŠARKA

Nurkić: U NBA se igra žestoko, ali i mene zovu Zvijer

Avaz Sport

16.2.2018

Bio je, kažu, upitan njegov nastup protiv Voriorsa. Imao je bol u leđima, trpio posljedice snažnog udarca u butinu, uz istegnuće trbušnih mišića...

No, ništa to nije spriječilo Jusufa Nurkića da zakorači na parket i pruži impresivnu igru u najvećoj ovosezonskoj pobjedi košarkaša Portland trejl blejzersa u NBA ligi.

Udarac u lice

Na parketu Moda centra domaći Blejzersi oborili su aktuelne prvake najjače svjetske lige Golden stejt voriorse (123:117), uz 17 poena i 13 skokova bosanskohercegovačkog centra. 

Za 30 minuta u igri, 23-godišnji Živiničanin pogodio je sedam od 14 šuteva iz igre. Tome je dodao i tri asistencije protiv vodećeg NBA tima.

- Odigrali smo sjajnu utakmicu, morali smo im učiniti svaki napad teškim. Oni se, praktično, ne mogu zaustaviti, imaju toliko oružja, ali smo odigrali sjajno, ovo je velika pobjeda za nas - rekao je Nurkić.

Utakmicu su obilježili i žestoki dueli igrača dva kluba. U jednom od njih Nurkić je zadobio udarac u lice.

Slijedi pauza

- NBA utakmice znaju biti žestoke, ali i mene zovu Zvijer. Znao sam da u posljednjoj četvrtini moram biti agresivan i pomoći saigračima. U tome sam uspio. Sretan sam što smo pobijedili - dodaje Nurkić. 

Blejzersi sada imaju omjer od 32-26 i drže šesto mjesto u žestokoj konkurenciji u Zapadnoj konferenciji.  Prvih osam timova ide u plej-of, a Jusuf je uvjeren da Blejzersi to mogu izboriti u posljednja 24 susreta regularne sezone. 

- Znamo da sa svima možemo igrati ravnopravno, ali moramo pokazati najbolje od nas u svakom meču - rekao je Nurkić, koji u 55 nastupa u sezoni ima odličan prosjek od 14,1 poen, 8,2 skoka i 1,3 blokade.

Zbog predstojećeg All-star vikenda (17. i 18. februar), NBA klubovi igrat će naredne ligaške mečeve tek za šest dana.

Fantastični Lilard 

Najefikasniji igrač Blejzersa bio je plejmejker Demijen Lilard (Damien Lillard) sa 44 koša (kod Voriorsa je briljirao Kevin Durant sa 50).

- Lilard je All-star, superstar... Imamo velikana u ekipi, moramo biti zahvalni što je s nama. Njegovo liderstvo, sve što svakog dana donosi ovdje, mnogo nam znači. Sjajno je igrati s njim - rekao je Nurkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.