KOŠARKA

Publika može biti naš veliki adut

Avaz Sport

20.2.2018

Elmedin Kikanović u Sarajevo je stigao kao pobjednik Kupa Francuske.

Sa svojim Monakom na finalnom turniru u Parizu osvojio je trofej, čime je, kako kaže, njegov klub jasno pokazao šta želi i u nastavku sezone.

- Imali smo dosta problema s povredama, što je doprinijelo da pretrpimo nekoliko neplaniranih poraza, ali smo u ove tri utakmice završnice Kupa pokazali ko smo, šta smo i koji su nam ciljevi - kaže centar reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Što je nama posebno bitno, Elmedin je igrao sjajno (17 poena u finalu protiv Le Mana). Nadamo se da će takvu formu ponoviti i u predstojeća dva susreta kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. u kojima u petak dočekujemo Belgiju u Sarajevu, dok u nedjelju gostujemo Rusiji u Permu.

Nismo favoriti

Mnogi su već “upisali” bodove protiv Belgije, ali iz našeg stručnog štaba upozoravaju da bi nam svako potcjenjivanje moglo stvoriti mnogo problema...

- Niti smo mi izraziti favoriti niti je Belgija ekipa za potcjenjivanje. Mislim da su oni još opasniji nakon dva poraza na startu kvalifikacija, jer im je utakmica u Sarajevu posljednja šansa da uhvate priključak. Osim toga, oni su igrali posljednje Evropsko prvenstvo, mi nismo.

Slažete li se s konstatacijom da je i za nas ovo možda ključni susret, jer bi nas pobjeda približila jednom od tri mjesta u grupi i plasmanu u drugi krug?

- Sigurno, nama je pobjeda pred domaćim navijačima imperativ, pogotovo jer nas odmah nakon ove utakmice očekuje teško gostovanje u Rusiji.

Vjerujem u našu motivaciju, u činjenicu da, uz nas iskusnije, i mlađi igrači sazrijevaju i igraju sve bitniju ulogu u svojim klubovima, pa i reprezentaciji.

Tu je i naš stručni štab na čelu sa selektorom Duškom Vujoševićem. Uz neku našu energiju na terenu, mislim da bi faktor publike i podrška s tribina mogli biti presudni. Zato pozivam navijače da nas podrže.

Kvalitetan rad

Spominjete selektora Vujoševića. Šta je ono, iz igračkog ugla, što možete reći o radu s tako poznatim stručnjakom?

- Vujošević je donio disciplinu, sistem i metode koje pokušavamo što prije usvojiti. Naš selektor košarku ima u malom prstu, njegovi rezultati sve govore.

Vujošević i njegovi saradnici nama daju kvalitetan rad, to je sjajna prilika za mlade da mnogo toga nauče, ali i za nas starije, da dobijemo jedno novo iskustvo.

Stigli i gosti

Kikanović je jučer avionom doputovao u Sarajevo preko Pariza i Beča. Društvo su mu na letu iz Austrije pravili i belgijski reprezentativci!

- Da, stigli su kada i ja, što dovoljno govori koliko ozbiljno pristupaju ovom susretu. Ozbiljna su ekipa, godinama su na okupu, dugo imaju istog i selektora i igrače.  Mislim da su u novom sistemu takmičenja oni najmanje izgubili. Osim dvojice euroligaških igrača, svi drugi su im na raspolaganju, to je njihova prednost - kaže Kikanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.