KOŠARKA

Kikanović: Belgiji moramo pokazati da je ovo naš teren

E.J.

21.2.2018

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak će protiv Belgije igrati jedan od najznačajnijih susreta u kvalifikacama za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

Nakon dva kola BiH ima pobjedu (Rusija) i poraz (Francuska), dok su Belgijanci upisali oba poraza.

 Žestoka borba

Upravo bi duel u sarajevskoj Skenderiji mogao "Zmajevima", u slučaju pobjede, trasirati put prema drugom krugu kvalifikacija, a Belgijance izbaciti iz konkurencije za prva tri mjesta koja vode dalje. 

Naš selektor Duško Vujošević i ovaj je put naglasio da je "sarajevski optimizam gust kao sarajevska magla", ali i da je nemoguće bodove osvojiti prije utakmice te da ćemo se za to morati žestoko boriti na terenu protiv neugodnog rivala.

- Moramo biti motivirani više od njih. Nadam se da će i dvorana biti ispunjena, jer mislim da ovi igrači to zaslužili. Belgijanci su atletski moćna reprezentacija, koja je mnogo napredovala u posljednjih desetak godina. Imaju igrače iz ozbiljnih liga, kao i dobrog trenera.

Startali su kvalifikacije lošije od očekivanog. Ako upišu poraze u naredna dva meča, teško da će se plasirati na SP, a to što su došli već u ponedjeljak govori o značaju koji pridaju ovom meču - kaže iskusni stručnjak.

 Važnost meča 

Naš kapiten Elmedin Kikanović dodaje da je veoma bitno štititi domaći teren, ali i da Belgijanci nisu naivan rival, dok se plej Nemanja Gordić nada velikoj podršci s tribina. 

- Svjesni smo važnosti utakmice. Moramo se nametnuti i pokazati gostima da je ovo naš teren, nikome nećemo prepustiti ulogu favorita.

No, neće biti lako osvojiti bodove. Belgija ima ekipu koja je dugo na okupu. Čak su vodili i protiv Francuza i Rusa, ali nisu izdržali do kraja meča - izjavio je Kikanović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.