KOŠARKA

Bruklin Netsi odali počast košarkaškom Mocartu, Draženu Petroviću

Dnevnik.hr.

27.2.2018

Bruklin Netsi (Brooklyn Netsi) su u noći s ponedjeljka na utorak odali počast košarkaškoj ikoni Draženu Petroviću. U retro-večeri za vrijeme utakmice protiv Čikaga (Chicago Bulls) (104:87), Netsi su se prisjetili Dražena i svega što je napravio za njih. 

Kao počasna gošća u dvorani bila je i Draženova majka, Biserka Petrović, a za vrijeme utakmice vidjeli smo i video kojim je Bruklin odao počast hrvatskom košarkašu. Netsi su također podijelili i 10.000 njegovih figurica, prenosi Dnevnik.hr.

- Nije se bojao trenutka, nije se bojao ničega... Bio je sjajan - rekao je o Draženu najbolji igrač današnjice Lebron Džejms (LeBron James), a te su pohvale istaknuli Netsi na društvenim mrežama.


Draženu je priznanje odao i legendarni Dirk Novicki (Nowitzki), kojega se smatra najboljim evropskim košarkašem koji je ikada zaigrao u NBA-u.

- Svi su ga voljeli u Evropi. Bio je ikona i legenda, jedan od najboljih evropskih košarkaša ikad. Bio je takmičar, ratnik i borac'', izjavio je Novicki.

Iako je Petrovićev život tragično prekinut u automobilskoj nesreći kada je imao samo 28 godina, njegov utjecaj na NBA i globalnu košarku ostao je nesumljivo velik. I to je uistinu gdje leži njegovo nasljeđe, otvarajući vrata evropskim igračima kako bi uspjeli u NBA-u.

Petrović je u dresu Netsa odigrao 195 utakmica i bio na prosjeku od 19,5 poena, uz impresivan šut iz igre 51,1 posto, uključujući 43,1 posto za tricu. Smatra se prvim evropskim igračem koji je postao najveća zvijezda NBA ekipi i jednim od najefikasnijih tricaša koji je ikad kročio u ligu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.