KOŠARKA

Preston za Avaz Sport: Iz Igokee idem direktno u NBA

Z. VAJKIĆ

28.2.2018

Bili Preston (Billy) stigao je prije mjesec u redove prvaka Bosne i Hercegovine Igokee, u transferu koji je izazvao ogroman publicitet čak i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Riječ je o jednom od najboljih mladih američkih košarkaša, od kojeg se ove sezone mnogo očekivalo na Kanzas univerzitetu, a predviđao mu se i visok izbor na draftu NBA, najjače svjetske lige, koji će se održati u junu.

- Ovo je korak koji sam morao da napravim da bih stigao tamo gdje želim. Imam osjećaj da ću uspjeti. Odužit ću se Igokei i svim ekipama za koje sam igrao. U Igokei sam sjajno primljen, svi se trude, žele da ugode, pomognu... Prijatno sam iznenađen - kaže za “Dnevni avaz” 21-godišnji krilni košarkaš (208 centimetara). 

Neočekivano ste napustili Kanzas univerzitet i otisnuli se u nepoznato. Zašto?

- Nisam imao sreće da igram u Kanzasu. Razlog je saobraćajna nezgoda (udario je automobilom u ivičnjak, op. a.) i suspendiran sam do okončanja postupka. No, to se oteglo, a ja sam želio da igram.

Predstavlja li Vam to teret?

- Ne, prešao sam preko toga, to je gotovo.

Vaš plan je bio da se predstojećeg ljeta otisnete u NBA ligu. Je li to i dalje Vaš cilj?

- Jeste, to je razlog zašto sam došao u Igokeu, želim na viši nivo. Cilj je NBA, najjača liga na svijetu, i to direktno iz Igokee, iz koje ću izaći na draft.

Prve košarkaške korake napravili ste u Kaliforniji...

- Počeo sam trenirati kad sam imao 11 godina u Los Anđelesu. Onda sam otišao u srednju školu u Teksas, a posljednju godinu proveo sam u timu Ouk hil. Potom sam otišao na Kanzas univerzitet, odakle sam došao u Igokeu.

Kakvo je bilo Vaše djetinjstvo?

- Roditelji su me odgajali kako treba, ali sam, kao mlad momak, znao s vremena na vrijeme upadati u nevolje. To je tamo normalno, ali ništa nije bilo ozbiljno.

Jeste li ranije bili u Evropi?

- Da, bio sam u Italiji na turneji s Univerzitetom Kanzas, a prvi put sam u BiH. Što se tiče evropske košarke, teren je veći, a pravila su drugačija.

Bolja hrana

S kim se najviše družite u ekipi izvan terena, kako Vam se sviđa hrana u BiH? 


- Najviše sam s drugarima iz Amerike Dominikom Artisom (Dominic) i Kejtinom Rajnhardom (Katin Reinhardt). Što se tiče hrane, ima razlike. Meso je kod vas mnogo svježije, prirodnije. Volim omlete, pastu i piletinu.

Veliki potencijal

Trener Igokee Dragan Bajić ima zadatak da mladog Amerikanca u ovoj sezoni vrati u formu i podigne na viši nivo.

- Činimo sve da Bili nastavi razvoj i ispuni svoj cilj da u bliskoj budućnosti postane NBA zvijezda. Veliki je potencijal. Želimo da mu uskladimo atletsko tijelo, um i duh - kaže Bajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.