Bogdan Tanjević za Avaz Sport: Sabe je bio i moje dijete i moj brat

E. J.

Bogdan Tanjević znao je, nažalost, zašto ga zovemo prije nego što smo riječ progovorili.

Vijest o smrti Sabita Hadžića, koji je u 61. godini izgubio najvažniju, životnu bitku nakon što je u februaru pretrpio moždani udar te su ga ljekari u turskoj Antaliji držali u stanju inducirane kome, bila je težak udarac za Bošu.

Ogromna praznina

Naš legendarni košarkaški trener, tvorac Bosnine generacije koja je pokorila Evropu i u kojoj je Hadžić bio jedan od najvažnijih igrača, rekao nam je da je Hadžićeva smrt velika tragedija kako za njegovu porodicu i prijatelje, tako i za sve one koji su odrastali uz košarku i vole ovaj sport.

- Sabit je meni bio pomalo dijete, pomalo brat. Nažalost, nakon Mirze Delibašića i Dinčeta Bilalovića, Hadžić je treći iz te naše velike generacije bez kojeg smo prerano ostali - rekao nam je Tanjević, dodavši da su sve to “njegova i naša djeca, ljudi čija je smrt ostavila ogromnu prazninu”.

Tanjević se prisjetio dana kada je Hadžića, kao talentiranog košarkaša, doveo u redove sarajevskih “Studenata”.

- Desilo se to nakon mog izlaska iz vojske 1975. godine. Išli smo po preporuci da gledamo Hadžića. Igrao je on tada za svoj školski tim, zajedno s Rašom Radovanovićem. Igrali su za Školu učenika u privredi, a Sabe ne samo što je igrao odlično nego je bio i odličan đak. I to je mnogo značilo i govorilo o Hadžiću - kaže Boša.

Naš zmaj

Godine koje su slijedile, donijele su Bosni neke od najvećih uspjeha bosanskohercegovačkog sporta, uključujući titulu prvaka Evrope iz 1979. godine. Tada je Bosna u finalu Kupa šampiona u francuskom Grenoblu savladala italijanski Vareze.

”Studenti” su postali dominantna snaga ne samo u bivšoj Jugoslaviji nego i Evropi, a jedna od glavnih poluga tima postao je odlični bek iz Hrasnice, koji je kasnije bio i selektor BiH.

- Na Sabitu se odmah vidjelo da je pravi igrač. On je bio naš zmaj, član startne petorke u finalu Kupa šampiona u Grenoblu - rekao je Tanjević.

Bosni donio titule i kao igrač i kao trener

Najveće uspjehe u karijeri, kao igrač i trener, Hadžić je postigao s Bosnom.

Sa “Studentima” je kao igrač tri puta bio prvak bivše Jugoslavije (1978, 1980, 1983), kao i prvak Evrope (1979).

Sarajevskom klubu donio je i prvu titulu prvaka Bosne i Hercegovine kad je 1999. s klupe predvodio Bosnu.

4

rekordna puta Hadžić je kao selektor predvodio seniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine na završnicama evropskih prvenstava (1997, 1999, 2001. i 2011. godine) 

1984.

godine Hadžić je bio član reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila bronzanu olimpijsku medalju

NA VRH

Podijeli članak na