KOŠARKA

Mirsad Đonlagić za Avaz Sport: FIBA jedina poštuje sportske principe

E. J.

5.3.2018

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, nakon četiri kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini, ima omjer od po dvije pobjede i poraza u grupi E.

Za Mirsada Đonlagića, člana Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH, taj rezultat je izvanredan s obzirom na to da je postignut u, praktično, potpuno novom sastavu “Zmajeva”, uz brojne probleme koji opterećuju funkcioniranje KSBiH.

Bodovi se prenose

- Posebno će biti značajna naredna utakmica u Tuzli protiv Francuske. Eventualna pobjeda ne samo da bi nam otvorila vrata drugog kruga nego bi nam omogućila i da prenesemo bodove protiv direktnog rivala. U tom slučaju, imali bismo solidne šanse u borbi za plasman na SP - kaže jedan od pokretača KSBiH.

Kao član Upravnog odbora evropskog ogranka Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), Đonlagić pojašnjava navodne nejasnoće o odluci FIBA-e da se u narednu fazu prenose svi bodovi iz prvog kruga.

- Moram da iskažem čuđenje i neslaganje sa pojedinim renomiranim stručnjacima, koji tvrde da FIBA tokom takmičenja mijenja pravila. To nije tačno. Svjetska košarkaška organizacija je svim savezima još u januaru 2017. uputila detaljno upustvo o tome.

Također, imali smo priliku čitati i sebične i neutemeljene izjave o najavi nekog štrajka pojedinih reprezentacija zbog toga što ne mogu računati na vodeće igrače – kaže Đonlagić.

Prema njegovim riječima, najmanja krivica je na FIBA-i, jer ona, praktično, jedina poštuje temeljne principe, dok privatnu Euroligu, koja koči nastup igrača za reprezentacije, vodi isključivo materijalni interes.

Američki sistem

- Ne može se u Evropi praviti američki sistem takmičenja, niti interesi Eurolige mogu biti najvažniji.

Meni je žao što, kao predsjednik Komisije za međunarodna takmičenja FIBA svijeta, nisam ranije imao priliku da našoj javnosti objasnim sve aspekte izmjena, koje predstavljaju historijsku prekretnicu u reprezentativnim takmičenjima – rekao je Đonlagić.

Ne shvatam one koji su tužili Savez

Đonlagić naglašava da je situacija u KSBiH i dalje veoma teška.  Kako kaže, država je nezainteresirana da sistemski riješi finansiranje sporta, a stanje dodatno pogoršavaju odnosi u i oko Saveza. 

- Ne mogu da shvatim one koji su tužili Savez i traže novac, a nekad su bili angažirani u KSBiH i zadatak im je bio da osiguraju novac za Savez – kaže Đonlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.