KOŠARKA

Komemoracija Sabitu Hadžiću / Boša Tanjević: Ovo je dramatičan dan za sve nas

E. J.

8.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Foto: M. Kadrić


U Domu mladih sarajevskog Centra "Skenderija" održan je komemorativni skup povodom smrti Sabita Hadžića. Komemoraciji je prisustvovao veliki broj poštovalaca lika i djela nekadašnjeg istaknutog igrača Košarkaškog kluba Bosna i bivšeg selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Uz članove Hadžićeve porodice, komemoraciji su prisustvovali i Hadžićev dugogodišnji saigrač i saradnik u reprezentaciji BiH Emir Mutapčić, predstavnici Košarkaškog saveza BiH Mirsad Đonlagić i Sejo Bukva, direktor reprezentacije Siniša Kovačević, bivši predsjednici KSBiH Ejup Ganić, Nihad Imamović, Elmedin Konaković i Mevsudin Dreković, kao i bivši kapiteni "Zmajeva" Samir Lerić i Samir Avdić.

Bili su tu i Nihad Izić, Ivica Pekić, Anto Đogić, Ibro Krehić, Duško Marković, Mirsad Milavić, Zijah Kadić, Miralem Zubović, Sulejman Begović, Sabahudin Bašović, Vesna Bajkuša, Dubravko Barbarić, Enver Jahić... 

Također, komemoraciji su prisustvovali i ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić te nekadašnji istaknuti nogometaši Mirsad Fazlagić, Fuad Muzurović i Mehmed Janjoš, bivši bokserski as Almedin Fetahović...

Komemoraciju je otvorio Mirsad Đonlagić, koji je, između ostalog, kazao da je Hadžić svojim sportskim i ljudskim osobinama mnogo zadužio bh. košarku. U ime saigrača, od Hadžića se oprostio Rođeni Krvavac, dugogodišnji prvotimac sarajevskih "Studenata", te u ime KK Bosna aktuelni predsjednik Upravnog odbora Harun Mahmutović. 

Uoči komemoracije, novinarima se obratio Bogdan Tanjević, legendarni trener "Bosne", koju je 1979. godine predvodio do naslova prvaka Evrope. U tom je timu Hadžić bio jedan od vodećih igrača.

- Ovo je dramatičan dan za sve nas. Umjesto da se nalazimo na roditeljskim sahranama, ovo je već treća na koju dolazimo 'Bosninoj' djeci. Poput Mirze Delibašića i Dinčeta Bilalovića, Sabit Hadžić je također obilježio jedno vrijeme, a najduže je od svih možda i bio u 'Bosni'. Kasnije je bio i selektor BiH, koju je odveo na četiri evropska prvenstva - kazao je novinarima vidno potreseni Boša, koji je bio i među govornicima na komemoraciji.

Dženaza Sabitu Hadžiću obavljena je u Hrasnici, a ukop na mezarju Kovači na obroncima Igmana.

Podsjećamo, Hadžić je umro u bolnici u turskoj Antaliji 2. marta 2018. godine nakon moždanog udara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.