KOŠARKA

Nurkić: Ne razmišljam o novom ugovoru nego o plej-ofu

Avaz Sport

25.3.2018

Brojke su neumoljive, naročito u američkoj profesionalnoj košarci, u kojoj se statistički bilježi svaki potez igrača na terenu.

A, na kraju, sav individualni učinak svede se na kolonu timskih pobjeda i poraza, koja otkriva sve, pa i to koliko je igrač bitan ili ne za uspjeh ekipe.

Lični učinak 

U slučaju Jusufa Nurkića, dovoljno je znati da su Portland trejl blejzersi tokom prošle sezone, prije njegovog dolaska, izgubili 35 od 62 utakmice u NBA.

S bosanskohercegovačkim centrom u postavi, do danas su nanizali 58 pobjeda uz samo 33 poraza, uključujući nedavnu seriju od 13 pobjeda u nizu u najjačoj svjetskoj ligi!

- Nurkova igra bila je ključna za našu seriju. Bolji je i efikasniji pod obručem, odluke koje donosi, olakšavaju nam posao na vanjskim pozicijama - objasnio je bek Portlanda Si Džej Mekalum (CJ McCollum) Jusufov utjecaj na igru trećeplasirane ekipe Zapadne konferencije (44-27).

- Osjećam se sjajno, čak i nakon ovako velikog broja utakmica. Zdrav sam, u perfektnoj sam poziciji - kaže 23-godišnjak iz Živinica.

Sjajna odbrana

Nurkić priznaje da je vjerovatno među najboljim mladim “peticama” lige (prosjek 26 minuta, 14,2 poena, 8,6 skokova i 1,9 asistencija u 68 nastupa u sezoni), ali naglašava da ga individualno rangiranje uopće ne interesira.

- Znam koliko mogu učiniti za ovaj tim i jedino na to se fokusiram. Imam šansu da napredujem i pokažem koliko mogu ekipi koja pobjeđuje. U ligi postoje timovi čije pojedine igrače zanimaju samo lični učinak, poeni i skokovi. Nama to nije bitno nego imamo igrače koji se žrtvuju za pobjedu - ističe Jusuf.

Njegova dominacija u reketu učinila je Portland jednom od defanzivno najjačih ekipa, sa 21. skočili su na sedmo mjesto u kompletnoj NBA ligi.

- Nikad nismo imali problema u napadu. Odbrana je segment u u kojem smo ostvarili najveći napredak - rekao je Nurkić.

Američki mediji uveliko pišu o tome da Nurkić igra svoju posljednju sezonu debitantskog ugovora i spominju cifre u rasponu od 50 do 100 miliona dolara, koliko bi mogao vrijediti njegov novi potpis za Portland ili neki drugi tim. No, Jusuf se time ne opterećuje...

- Čak i ne razmišljam o tome. Fokusiran sam samo na Portland i plej-of. U ovoj ligi, biznis je biznis, ali pokušavam da pojednostavim stvari, a to je da se bavim košarkom i da pustim sve druge da rade svoj posao - rekao je Nurkić.

Lilard i Mekalum

Nurkić kaže da je razlog za njegovu efikasnu igru i to što uz sebe ima ponajbolje NBA bekove Demijena Lilarda (Damian Lillard) i Si Džeja Mekaluma.

- Nikad nisam uz sebe imao dva ovakva beka i to mi mnogo pomaže, jer svi timovi na njih obraćaju veliku pažnju pa ja imam priliku da vodim igru. Kad dobijem loptu, samo moram napraviti dobar izbor, ili završiti akciju na obruču ili dati pravi pas - kaže Nurkić te dodaje da svi znaju da su Mekalum i Lilard sjajni igrači, ali da je još bolje to što su sjajne osobe.

7. najbolji defanzivni učinak u NBA ima Nurkić, preko kojeg protivnici pogađaju samo 55,8 procenata šuteva pod obručem

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.