KOŠARKA

Gdje su danas zlatni "Zmajići"?

Avaz Sport

30.3.2018

Džanan Musa na pragu je NBA lige, ostali se bore za mjesto pod suncem...

Ovako bi, tri godine nakon historijskog uspjeha i osvajanja zlatne medalje na Evropskom prvenstvu za kadete u Litvaniji, mogao glasiti raport o zlatnim “Zmajićima”, prvoj generaciji koja je donijela evropsku titulu našoj reprezentativnoj košarci.

Vodeći igrač

Pod utjecajem tog rezultata, mnogi su pomislili da će “Zmajići” nastaviti u istom ritmu i u starijim kategorijama. No, izuzev 19-godišnjeg Muse, dragulja iz Bihaća, koji je postao vodeći igrač seniorske reprezentacije i ozbiljan član u rotaciji zagrebačke Cedevite, ostalih 11 “Zmajića” očekuje žestoka borba za dokazivanje u “svijetu odraslih”.

Za neke je to razočarenje, drugi, stručniji, naglašavaju da je to i očekivano, jer ne postoji omladinska selekcija koja će iznjedriti 12 asova.

- Doček u Sarajevu nakon uspjeha u Litvaniji, na kojem je bilo 50.000 ljudi, nešto je veličanstveno, ali je to, vjerovatno, kod mnogih stvorilo utisak da ta ekipa mora nastaviti osvajati titule. 

No, ipak je bilo riječ o dječacima od 16 godina, za koje je teško predvidjeti kako će se razvijati - kaže Enes Numanović, koji je na EP-u 2015. bio pomoćnik selektoru Josipu Pandži.

Numanović dodaje da i do njega dopiru glasovi o “upropaštenoj generaciji”, ali kaže da za takvu tvrdnje ne postoji uporište.

- Svi smo znali da je Musa predvodnik ove ekipe, vodeći igrač čiji potencijal nikad nije bio sporan, on već kuca na vrata američke NBA lige. Ostali se bore i pokušavaju nametnuti - dodaje Numanović.

Sani Čampara, Njegoš Sikiraš i Lazar Mutić su u poznatim prvoligaškim klubovima u Španiji, ali seniorsko iskustvo stječu uglavnom na posudbama u nižem rangu. Značajniji iskorak na seniorskoj sceni nisu uspjeli napraviti ni igrači koji su još u bh. klubovima. Numanović ipak očekuje da će pojedini od njih uspjeti napraviti dobre karijere.

Jake provjere 

Dodaje da talente imamo i među sadašnjim kadetima, ali da ćemo individualni kvalitet teško pretočiti u kvalitetan timski rezultat u reprezentaciji.

- Mnogo toga se treba poklopiti da bi se, recimo, osvojila evropska medalja. Naša generacija iz 2015., uz značajan igrački potencijal, prošla je Ligu mladih BiH, mnoge provjere na jakim turnirima u inozemstvu... 

Sada toga uglavnom nemamo, zbog toga i nisam preveliki optimista - rekao je Numanović, kojeg, kao ni Pandže, više nema u reprezentativnim selekcijama.

Od Španije do naše A-1 lige 

Evropsku titulu 2015. osvojili su sljedeći igrači: Džanan Musa (aktuelni tim Cedevita - Hrvatska), Nikola Đaković (Dynamic Beograd - Srbija), Adi Alikadić (Bosna-Royal), Lazar Mutić (Mursija - Španija, igra za drugi tim u nižem rangu), Aljoša Janković (Igokea), Vedran Mirković i Amar Barukčija (Koš, posudba u Bugojno u A-1 ligi BiH), Srđan Kočić (Budućnost - Crna Gora), Njegoš Sikiraš (Fuenlabrada - Španija, posudba u trećeligašku Avilu), Emir Čerkezović (Sloboda), Sani Čampara (Andora - Španija, posudba u drugoligašku Palensiju) i Timur Ovčina (Burch).

Selektor Josip Pandža vodi ekipu Kaknja, dok je njegov pomoćnik Enes Numanović u sarajevskom Košu.

Talenti odlaze

Numanović kaže da je veliki problem odlazak mladih igrača.

- Mi možemo parirati inozemnim klubovima u pogledu onih osnovnih uvjeta, uključujući kvalitetan stručni rad.

No, kad se uporedi materijalna strana, jasno mi je zašto igrači odlaze. Problem je i to što tokom sezone ne možemo djeci ponuditi dovoljan broj kvalitetnih utakmica - kaže Numanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.