ISKRENO

Musa: Uvrede s tribina čine me jačim

Piše: E. J.

4.4.2018

Ovo je, zaista, sezona Džanana Muse. Nekada najbolji kadet Evrope, lider “Zmajića” koji su 2015. godine osvojili titulu prvaka Starog kontinenta, definitivno se afirmirao na seniorskoj sceni.

Preuzeo je sjajni strijelac (204 centimetra) lidersku ulogu u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, a kvalitet iz meča u meč potvrđuje i na klupskoj sceni kao jedan od vodećih igrača zagrebačke Cedevite.

Najbolji pokazatelj njegovih igara stigao je izborom za najboljeg mladog igrača Eurokupa, drugog po snazi klupskog takmičenja u Evropi, zatim dodjelom istog priznanja i u regionalnoj ABA ligi, kao i izborom u idealni tim ABA lige.

- Nagrade za ono što radiš uvijek su podstrek više, pogotovo kad se radi o kolektivnom sportu. To je samo motiv više. Individualno, zadovoljan sam sezonom na izmaku - kaže Musa za “Dnevni avaz”.

Bez finala 

S druge strane, sumnjamo da ste zadovoljni činjenicom da niste stigli do finala ABA lige, jer je time Cedevita izgubila šansu za Euroligu? 

- Naravno da nisam zadovoljan. Svi smo htjeli iskorak, ali se, nažalost, nije desio. Ostaje razočarenje zbog prilike koju smo imali. To je sport i, jednostavno, takve stvari se dese. Treba izvući pouku.

Šta je odlučilo finalistu, stekao se utisak da ste bili blizu prolaska protiv Budućnosti? 

- Loše posljednje minute u prvoj utakmici pokazale su se presudnim. Tu smo mogli napraviti brejk i u Zagrebu dati sve od sebe da završimo seriju u dva meča.

Moramo Vas pitati kako podnosite uvrede s tribina, čak ste i u polufinalu protiv Budućnosti bili izloženi pogrdnom skandiranju. Koliko to utječe na Vas kao mladog igrača?

- To je pozitivna stvar, jer sam postao mentalno jači i naučio sam se nositi s tim. U Podgorici se to desilo nakon što sam zasmetao igraču Budućnosti Gibsonu uz liniju dok sam bio na klupi. Svim sam sredstvima htio pomoći timu, ali čestitam Budućnosti. Zasluženo su u finalu.

Svi nekako s nestrpljenjem čekamo ono što bi trebalo da uslijedi prvo ovog mjeseca, formalnom prijavom, a potom i 21. juna izborom na NBA draftu. Kolike su šanse da ćemo Vas iduće godine gledati u najjačoj svjetskoj ligi? 

Ostati na zemlji 

- O šansama ne bih govorio, jer ću ih znati u kasnijoj fazi. Slijedi period u kojem je potrebno donijeti odgovarajuće odluke pa tek kad se to desi, razmišljati o ostalim stvarima.

Pokušavam biti pribran i na zemlji. Sad sam fokusiran na trening. Samo se radom dolazi do rezultata.

Našu seniorsku reprezentaciju krajem juna očekuju posljednji mečevi u grupi E, protiv Francuske i Belgije. Koliko smo daleko od drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo? 

- Blizu smo, ali u glavama moramo biti daleko. Jak otpor i dobre partije mogu nam mnogo značiti, jer bismo prenijeli sve bodove u slučaju prolaska u narednu rundu, u šta ja čvrsto vjerujem.

Zahvalan Vujoševiću

Rijetko se dešava da se od mladog igrača u državnom dresu očekuje da bude lider kao što je slučaj s Vama u reprezentaciji BiH. Stvara li Vam to pritisak?

- Nemam pritisak zahvaljujući selektoru Vujoševiću. Neizmjerno sam mu zahvalan za sve što radi za mene. Zadovoljstvo je biti dio njegovog tima.  Spreman sam za svaki pritisak, jer se tad u nacionalnom dresu i osjećam najbolje - ističe Džanan.

Igrali smo koliko smo mogli

Je li teško naći motiv za ostatak sezone, činjenica je da titula prvaka Hrvatske ima težinu, ali s druge strane, takmičarski, baš i ne donosi mnogo?

- Naravno da znači mnogo. Svako smo takmičenje ove sezone igrali najbolje što smo mogli. Igrali smo na tri fronta, plus Kup Hrvatske. Mislim da bi nam pozavidjele i NBA ekipe na rasporedu, ali nismo bili spremni na to. Jedina smo ekipa u ABA ligi koja je imala tu situaciju. I mislim da je i to jedan od razloga dodatnog umora - kaže Musa.

Izbor u prvoj rundi

Džanan Musa mogao bi biti izabran u prvom krugu NBA drafta u junu, i to na 16. poziciji prvog kruga, pregnoziraju američki mediji, navodeći i Feniks sanse kao klub koji bi se mogao odlučiti za mladog Bišćanina.

Jučerašnja prognoza vjerovatno je i najpreciznija do sada s obzirom na to da je objavljena nakon završetka sezone u američkoj univerzitetskoj NCAA ligi, iz koje se regrutuje i najveći broj budućih NBA profesionalaca.

12,6

poena bilježio je Musa  u ABA ligi u prosjeku 

10,5

poena ubacivao   je u Eurokupu

356

bodova imao je u ABA ligi, kao statistički najbolji igrač Cedevite

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.