KOŠARKA

Đonlagić: Država nije spremna da riješi probleme sporta

Avaz Sport

6.4.2018

S dnevnog reda jučerašnje sjednice Vijeće ministara Bosne i Hercegovine skinulo je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH.

Predlagač izmjena Mirsad Đonlagić (SBB), poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kaže da nije iznenađen ovakvim postupkom i tumači ga kao nespremnost države da se upusti u sistemsko rješavanje problema bh. sporta.

Ista prava

- Ne gajim velike nade da će prijedlog dobiti podršku. Mada je ranije u Parlamentu imao dovoljan broj glasova, prijedlog nije prošao zbog specifičnog sistema glasanja. 

Razlozi zbog kojih ne postoji podrška meni su, jednostavno, neprihvatljivi. Ljudi koji ne žele podržati prijedlog, možda ne razumiju kako sport funkcionira ili barem želim da vjerujem da je to slučaj, a ne nešto drugo, još gore - kaže Đonlagić.

Prema njegovim riječima, sport i trpi i trpjet će posljedice ovakvog stanja.

Najviše se to odnosi na državne saveze i reprezentacije, koje i dalje nemaju jasno definiranu državnu instituciju, koja je nadležna da sufinansira njihove aktivnosti.

- Suština prijedloga je da se s državnog nivoa finansiraju samo državni savezi, uključujući Olimpijski komitet BiH, te uspješni pojedinci koji nas predstavljaju na najvećim međunarodnim takmičenjima.

Trenutno svi imaju ista prava, i amaterska udruženja, klubovi, reprezentacije... što je, zaista, nelogično - navodi Đonlagić.

Porezne olakšice

Prijedlogom je predviđena i dopuna člana u kojem se govori o poreznim olakšicama pravnim i fizičkim licima koja investiraju u razvoj sporta.

- Ako ovo nisu dobri prijedlozi, onda, zaista, ne znam šta jesu. Moramo shvatiti da nam je sport u veoma teškoj situaciji, a kakvu podršku ima, čak je enigma kako je i do sada preživljavao - rekao je Đonlagić.

Sve je teže 

Đonlagić je više od pet decenija angažiran u košarci. Jedan je od pokretača Košarkaškog saveza BiH, čiji je i danas član Upravnog odbora te jedan od rijetkih koji pokušava održati Savez u životu.

- Situacija je sve teža i složenija. Savez ima veliki broj selekcija i godišnje mu je potrebno približno 1,5 miliona maraka. Od toga je desetak procenata dobiveno od države. Znam za podatak da se na svim nivoima u BiH ukupno godišnje za sport izdvoji više od deset miliona maraka, ali smatram da ta cifra mora biti veća i da se mora uvesti više reda kad je u pitanju raspodjela tog novca - kaže Đonlagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.