KOŠARKA

Nurkić: Prvi cilj smo ispunili

Avaz Sport

13.4.2018

Portland trejl blejzersi počet će avanturu u NBA plej-ofu u noći sa subote na nedjelju kao domaćini protiv Nju Orleans pelikansa.

Takav je bio rasplet posljednjeg dana regularne sezone najjače svjetske košarkaške lige, u kojoj su Blejzersi savladali Juta džez (102:93) te ovom pobjedom osvojili Sjeverozapadnu diviziju (omjer 49-33), osiguravši treće mjesto u Zapadnoj konferenciji.

Domaći teren

- Prvi cilj smo ispunili - rekao je 23-godišnji Živiničanin, čiji je tim petu sezonu zaredom osigurao doigravanje, ali će prvi put od 2009. imati prednost domaćeg terena. 

Velike zasluge u tome ima Jusuf, koji je regularni šampionat zaključio sa 13 poena, devet skokova i četiri blokade protiv “Džezera”.

U svojoj najboljoj od četiri dosadašnje NBA sezone, za 26,4 minute prosječno u 79 mečeva, bio je treći strijelac (14,3 poena) te vodeći skakač (9 skokova) i bloker tima (1,4 blokade).

Za nadati se da vrhunsku formu može zadržati i u plej-ofu, pogotovo zato što prva runda donosi duel protiv neugodnih “Pelikana”, predvođenih jednom od najvećih NBA zvijezda, krilnim centrom Entonijem Dejvisom (Anthony Davis). 

U ligaškom dijelu, oba su tima postigla po dvije pobjede u međusobnim duelima.

Koliko su rivali izjednačeni, najbolje govori koš-razlika u kojoj su Blejzersi samo za poen jači (439:438).

Vrhunska odbrana

Ono što bi moglo napraviti razliku u korist Portlanda jeste sjajna odbrana, peta najbolja u ligi (103 primljena poena po meču, Pelikansi su pretposljednji, 29. sa 110,4), u čemu je glavni faktor upravo naš centar.

- Kao što sam rekao kad sam došao iz Denvera, ovom timu bila je potrebna samo bolja odbrana. Napad nikad nije bio problem - kaže Nurkić.

Kao glavni favorit u plej-of ulazi najuspješniji tim regularne sezone Hjuston roketsi (65-17). "Rakete" predvodi najbolji strijelac lige i glavni kandidat za igrača godine, fantastični bek Džejms Harden (James). U slučaju prolaska u drugu rundu, Blejzersi bi za finale konferencije igrali protiv pobjednika meča u kojem će igrati aktuelni prvaci Golden stejt voriorsi i San Antonio sparsi.

Parovi prve runde plej-ofa

ISTOČNA KONFERENCIJA

1. Toronto - 8. Vašington (međusobni omjer u sezoni 2-2)

2. Boston - 7. Milvoki (2-2)

3. Filadelfija - 6. Majami (2-2)

4. Klivlend - 5. Indijana (1-3)

ZAPAD NA KONFERENCIJA

1. Hjuston - 8. Minesota (4-0)

2. Golden stejt - 7. San Antonio (3-1)

3. Portland - 6. Nju Orleans (2-2)

4. Oklahoma - 5. Juta (3-1)


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.