KOŠARKA

Ogorčenje u Zrinjskom: Ima li smisla igrati ovakvu ligu

Avaz Sport

16.4.2018

Mostarski Zrinjski uputio je prigovor na suđenje nakon utakmice sedmog kola Lige za prvaka Prvenstva Bosne i Hercegovine u kojoj je mostarski klub poražen od domaćina Širokog u dvorani Pecara (80:95).

U pismu koje je upućeno Košarkaškom savezu BiH, odnosno komesaru takmičenja Almiru Akšamiji, kao i medijima, Mostarci tvrde da je tokom cijele utakmice sudački kriterij bio neudjednačen (sudije su bile Ademir Zurapović, Haris Bijedić i Tarik Nikšić). 

Očigledan prekršaj

- Pred kraj druge četvrtine glavni sudac Zurapović ne dosuđuje po nama očigledan prekršaj nad našim igračem broj 46 (Marko Ramljak), te ne priznaje koš iako je evidentno da je lopta bila u silazoj putanji. Nakon toga sudac Nikšić našem igraču broj 17 (Torrion Brummitt) dosuđuje nesportsku grešku iako je iz video analize koja je naknadno urađena evidentno da spomenuti po našem mišljenju nije napravio uopće prekršaj nad igračem Širokog (Naletilić) koji je izgubio kontrolu nad loptom.

Isfrustiran događanjima koji su prethodili Ramljak gestikulacijom pokazuje sucu Zurapoviću da je pogriješio te mu isti bez upozorenja dosuđuje tehničku grešku, potom odmah i isključujuću. U sedmoj minuti treće četvrtine još jedna isključujuća greška za našega igrača broj 17 (Torrion Brummitt) koji pri pokušaju blokade pravi osobnu grešku nad igračem Širokog, ali nama se iz snimke čini da nije bilo nesportskog prekršaja što demantira odluku suca Bijedića koji je istu i dosudio - navodi se u saopćenju.

Prestrogo isključenje

Mostarci ističu, kako kažu, još jednu spornu situaciju u kojoj je njihov igrač Luka Igrutinović dobio tehničku grešku potom i isključujuću.

- Smatramo da je odluka glavnog suca prestrogo donešena te uz dva prethodna isključenja bila je očigledna namjera da se naš klub ošteti u ovome meču - tvrde Mostarci, koju smatraju da je bilo još dosta sudačkih previda na njihovu štetu te traže detaljnu analizu.

- Jedna od činjenica koja potvrđuje našu sumnju, da se ciljano htjelo oštetiti naš klub, jeste da su domaćini ove utakmice momčad Širokog i njihovi predstavnici bili zgroženi ponašanjem sudaca i odlukama koje su donešene na štetu Zrinjskog te da je utakmica koja je trebala biti hercegovčka poslastica uništena - ističe se u saopćenju i traži da Košarkaški savez BiH i stručne komisije donese pravednu odluku.

Nije prvi put

- Pitamo se ima li smisla igrati ovakvu Ligu BiH sa teškim sudačkim previdima jer ovo nije prvi put da se donose odluke na štetu našega kluba. Podsjećamo da je Zrinjski također teško oštećen u 18. kolu Lige 11 Prvenstva BiH kada je Širokom priznat neregularan koš nakon isteka vremena, a sudačka trojka nije niti kažnjena.

Također, bitno je naglasiti da je ove sezone momčad Zrinjskog najviše kažnjavana od strane Košarkaškog saveza BiH za razliku od svih ostalih sudionika - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.