IZ HISTORIJE

Odlazak najvećeg

N. C.

23.4.2018

Majkl Džordan (Michael Jordan), najbolji košarkaš svih vremena, spektakularnu karijeru okončao je odigravši posljednju utakmicu u dresu Vašington vizadrsa 16. aprila 2003. godine u Filadelfiji.

Karijeru dugu 15 godina, u kojoj je osvojio šest šampionskih prstenova s Čikago bulsima, završio je porazom u toj utakmici, ali uz ovacije navijača 76-ersa. Tada četrdesetogodišnjak, Džordan je u mirovinu odlazio kao igrač koji je promijenio košarku i zbog kojeg je NBA liga postala globalni sportski događaj

U posljednjoj utakmici prilikom najavljivanja igrača, navijači Filadelfije pozdravili su Džordana trominutnim ovacijama, zahvalivši mu tako na počasti da se oprosti upravo u njihovoj areni.

Mnogo učio

- Košarka je moj život. Bez nje, niko me ne bi poznavao. Pružila mi je šansu da iskusim život širom svijeta, ne samo u Americi. Igrajući košarku, naučio sam mnogo toga o poštovanju, napornom radu, odlučnosti, uspjesima, ciljevima i mnogim osnovnim životnim stvarima – rekao je Džordan.

Njegovih 13 poena iz Filadelfije sasvim je skroman ishod od onoga na koji je Leteći Majk godinama navikavao gledaoce. Od 1991., kada je osvojio prvi naslov s Bulsima, dominirao je najjačom košarkaškom ligom svijeta sve do 1998. godine, kada je posljednji put postao šampion.

U tom razdoblju pet je puta proglašavan za najboljeg košarkaša regularnog dijela sezone u NBA ligi, a šest puta za najboljeg igrača finala. Čak 14 puta nastupio je na All-star utakmicama i tri puta tamo bio najbolji.

Tražio loptu

Deset sezona bio je najbolji strijelac NBA lige, po čemu je rekorder. U više od hiljadu odigranih utakmica zabilježio je posve nevjerovatan učinak od 30,1 poen postignut po utakmici u regularnom dijelu sezone, odnosno čak 33,4 poena po utakmici u doigravanju, u čemu je postavio svoje standarde, nedohvatljive za sve košarkaše sve do danas.

Kolege su ga najviše cijenile zbog toga što je zahtijevao loptu u odlučujućim trenucima svih utakmica koje je igrao. Zabilježeno je da je postigao 5,987 koševa u doigravanjima, a u mirovinu je otišao nakon postignuta 32,292 poena, po čemu je četvrti u historiji NBA lige, iza Karima Abdul Džabara (Kareem Abdul Jabbar), Karla Malonea i Kobija Brajanta (Kobe Bryant).

Zbog neponovljivog utiska koji je ostavio te ostvarenog učinka, legendarni dres s brojem 23 umirovljen je od Čikago bulsa i Majami hita, iako u ovom drugom klubu nije igrao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.