KOŠARKA

Nurkić čeka novi ugovor, Musa i Penava stižu u NBA

Avaz Sport

24.4.2018

Jusuf Nurkić odigrao je sezonu karijere, definitivno u najboljem momentu, uoči potpisivanja novog NBA ugovora.

Dilema nema, 23-godišnji Živiničanin zakoračit će 1. jula na tržište najjače svjetske lige kao jedan od najboljih slobodnih centara, koji je bilježio, u prosjeku, 14,3 poena, devet skokova i 1,4 blokade u dresu Portland trejl blejzersa.

Defanzivni učinak 

Ta ga statistika, prema kojoj je u vrhu i kad je defanzivni učinak u pitanju (sedmi najbolji u čitavoj ligi), svrstava vjerovatno u top 10 centara kompletne lige.

U Portlandu su toga svjesni. Uostalom, Nurkićev dolazak u februaru 2017. iz Denver nagetsa promijenio je kompletnu sliku Blejzersa. Anemičnoj ekipi Jusuf je dao novu energiju i čvrstinu, a on je dobio, kako je rekao, dom i sredinu u kojoj je mogao iskazati mogućnosti.

- Svi znaju da želim biti ovdje, ali ne mogu sve kontrolirati. Moje je da uradim ono što mogu na terenu, a na mom agentu i ljudima u Portlandu je da postignu ili ne postignu dogovor - rekao je Nurkić govoreći o onome što predstoji.

Finansijski uvjeti bit će jedna od važnijih stavki u pregovorima s Blejzersima. Centri Nurkićevog ranga zarađuju dvadesetak miliona dolara po sezoni, a tek ostaje da se vidi kako će reagirati Portland.

U svakom slučaju, pronaći angažman ne bi trebao biti problem. Jusuf je privukao pažnju mnogih klubova, navodno su među njima i Los Anđeles lejkersi, koji su se još prije nekoliko mjeseci spominjali kao potencijalna destinacija za našeg centra.

Odluka u Njujorku

U narednoj sezoni mogli bismo se buditi kasno noću da gledamo još dvije mlade bh. zvijezde na američkim parketima. 

Svi eksperti prognoziraju da će Džanan Musa biti izabran u prvoj rundi NBA drafta. Džanan je, uz Slovenca Luku Dončića, definitivno najveća nada iz Evrope koja će se 21. juna naći na izboru u Njujorku.

Naš mladi as (19) potvrdio je košgeterske mogućnosti ove sezone u dresu zagrebačke Cedevite. Momak koji može pokrivati pozicije beka i krila, izabran je u idealnu petorku regionalne ABA liga, kao i za najboljeg mladog igrača Eurokupa, drugog po snazi kontinentalog takmičenja.

Treći bh. adut mogao bi postati Ajdin Penava, koji se prije tri godine iz sarajevskog Sparsa otisnuo u Sjedinjene Američke Države kako bi studirao i igrao za Maršal univerzitet.

Bivši juniorski reprezentativac BiH (21) eksplodirao je ove sezone. Predvodio je kompletnu NCAA univerzitetsku ligu sa četiri blokade u prosjeku, uz također odličnih 15,6 poena i 8,5 skokova.

Iako je prvobitno planirao provesti još jednu sezonu na Maršalu, Ajdin se, nakon interesiranja pojedinih klubova, odlučio prijaviti na draft i pokušati izboriti NBA angažman.

Teletović oborio rekord

Do marta je u NBA ligi bio i Mirza Teletović. Nažalost, 33-godišnji Jablaničanin je zbog operacije koljena, a potom i plućne embolije, odigrao samo deset utakmica prije nego što su Milvoki baksi s njim raskinuli ugovor.

Nekadašnji kapiten reprezentacije BiH najavio je da će nastaviti karijeru, a ako se to desi, realnije je očekivati njegov povratak u evropsku košarku nego novi NBA angažman.

Tokom šest NBA sezona, Teletović je, kao član Bruklin netsa, Feniks sansa i Milvokija, u 324 meča imao prosjek od solidnih 8,1 poen i 3,2 skoka za 17,8 minuta. Mirza je 2016. oborio rekord lige prema broju ubačenih šuteva za tri poena za rezervne igrače (179 “trojki”).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.