KOŠARKA

Mejdan će gorjeti protiv Francuza

Avaz Sport

10.5.2018

Elmedin Kikanović nije uspio osvojiti Ligu prvaka, koju već drugo sezonu zaredom organizira Međunarodna košarkaška federacija (FIBA).

U finalu završnog turnira u Atini AEK je iskoristio domaći parket i u užarenoj atmosferi OAKA arene pred više od 18.000 gledalaca ugrabio trofej pobjedom od 100:94.

Kikanović je u redovima francuskog Monaka imao 12 poena i šest skokova u finalu, dok je u polufinalnom meču protiv njemačkog Ludvigsburga (87:65) blistao sa 19 poena i sedam skokova.

Ogroman uspjeh 

Bila je to kruna sjajne sezone u Ligi prvaka u kojoj je, uostalom, Kikanović na svečanosti uoči finala izabran u idealnu petorku, kao najbolji centar udarnog klupskog takmičenja FIBA-e!

- Velika je čast primiti takvo priznanje, a posebna draž je to što mi ga je uručio legendarni italijanski centar Dino Menegin (Meneghin). Zahvalnost ide i saigračima, kao i trenerima. Mogu biti zadovoljan svojim igrama. U kontinuitetu sam pružao dobre partije - kaže Kikanović za naš list.

Tuzlanski centar dodaje da je Monako imao sjajnu sezonu u Ligi prvaka i da je prava šteta što nisu uspjeli napraviti još taj posljednji korak i savladati AEK.

- Nismo bili na nivou naših prethodnih igara. AEK je, nošen i posebno nadahnut nevjerovatnom podrškom svojih 18.000 navijača, ipak zasluženo slavio. Završili smo evropsku sezonu sa 17 pobjeda i samo tri poraza, što je svakako ogroman uspjeh - kaže Kikanović.

Prema njegovom mišljenju, Liga prvaka je mnogo jača nego prethodne sezone.

- Jedna Venecija, koja je lider italijanskog prvenstva, ispala je već u grupnoj fazi. Na finalnom turniru nije bilo mjesta ni za turske gigante poput Bešiktaša i Banvita, potom prošlogodišnjeg prvaka, španskog Tenerifa ili drugoplasiranu ekipu francuske lige Strazbur.

U oštroj konkurenciji smo zaista bili dominantni tokom cijele sezone i prava je šteta što sebe nismo nagradili boljom igrom u finalu - smatra Kikanović.

Mečevi odluke

Krajem idućeg mjeseca Kikanović će biti i dio reprezentacije Bosne i Hercegovine, koju očekuju dva odlučujuća duela grupe E za proboj u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

- U Tuzli dočekujemo Francusku, što će svakako biti praznik košarke u mom rodnom gradu. Francuzi očekuju da će im se veliki broj euroligaških i NBA igrača staviti na raspolaganje, očekuje nas zaista teška utakmica s prvim favoritom naše grupe.

Nakon toga slijedi susret u Belgiji koji će biti od krucijalne važnosti za nas. Nadam se da će nas zdravlje poslužiti i da ćemo biti u punom sastavu. Nema sumnje da će Mejdan gorjeti, a i u Belgiji očekujem podršku naših navijača. Potrudit ćemo se da ih obradujemo i prođemo u narednu rundu kvalifikacija - rekao je Kikanović.

Nadam se da će ovo  biti podstrek Atiću 

Ako već njegov Monako nije osvojio titulu, Kikanoviću je drago da se trofeja domogao njegov reprezentativni saigrač Edin Atić, mada bivši bek Sparsa nije ulazio u igru kod AEK-a u finalu Lige prvaka.

- Nadam se da će ova titula biti dodatni podstrek za Atića da razvija svoj ogroman potencijal i da se nametne kao jedan od lidera reprezentacije BiH - kaže Kikanović.

Cilj je titula

Kikanović naglašava da njega i saigrače očekuje najvažniji dio sezone, a to je plej-of i borba za titulu. Tri kola prije kraja Monako je osigurao prvo mjesto u regularnom dijelu.

- Jedan od primarnih ciljeva ove sezone jeste domaća titula. Moramo biti veoma oprezni jer je francusko prvenstvo nepredvidivo. Poučeni nekih ranijim iskustvima, vjerujem da ćemo biti na našem nivou i da ćemo ispuniti cilj - naglašava Kikanović, koji je s Monakom već osvojio Kup Francuske.

 17   

pobjeda u 20 mečeva Lige prvaka imao je Monako

 15,1

poen prosječno bilježio  je Kikanović, kao vodeći igrač ekipe 

3

završnice evropskih prvenstava u dresu BiH igrao je Elmedin


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.