IZ HISTORIJE

Denis Rodman, rođeni šoumen

Uz Džordana i Pipena, bio je član čuvenog trojca Čikaga koji je vladao NBA parketima

A. M.

14.5.2018

Nije Denis Rodman (Dennis) imao baš bajno djetinjstvo. Imao je sve preduvjete da krene stramputicom. Otac ga je napustio, majka je radila više poslova da bi ga prehranila, odrastao je u jednoj od najopasnijih četvrti Dalasa. Ipak, košarka ga je odvukla od ulice.

Brojne tetovaže 

Nakon što je završio srednju školu, proglasili su ga netalentiranim, zaposlio se na aerodromu, ali je, u skladu sa svojim karakterom, htio da još jednom pokuša na koledžu. I uspio je. Draftovan je od Detroita, i to je bio džekpot. Bio je dio sjajne šampionske generacije tog kluba koji mu je “po svemu” odgovarao, bili su poznati pod nadimkom “loši momci”.

Igrao je poslije i u San Antoniju, ali su četiri sezone u Čikagu ostale najsjajnije u njegovoj karijeri. Čovjek bez bez šuta i skromnih tehničko-taktičkih karakteristika, uz Majkla Džordana (Michael Jordan) i Skotija Pipena (Scottie Pippen), postao je član slavnog trojca koji je vladao NBA parketima. Bio je Rodman tada jedan od najboljih skakača najjače košarkaške lige svijeta sa 198 centimetara visine.

Čitavu karijeru bio je omiljeni lik tabloida. Prijala mu je pažnja medija i znao je kako da je privuče. Nije krio ni da je tokom studija greškom ubio svog prijatelja, ni da je htio da se ubije poslije razvoda od prve supruge, s kojom ima kćerku. Bio je među prvima koji su svoju ekscentričnost pokazivali tijelom potpuno pokrivenim tetovažama.

Noćni život

Nije krio da uživa u lakim drogama i alkoholu. Ostat će upamćeno da je bio u dvomjesečnoj vezi sa Madonom, koja je, navodno, htjela da s njim ima dijete, pa po desetodnevnom braku s Karmen Elektrom (Carmen Electra), koji je poslije poništen.

Nakon što je okončao košarkašku karijeru, bavio se profesionalnim hrvanjem, u čemu nije imao uspjeha. Okušao se i u glumi. Zbog “razbijanja” hotela i osoblja usput u Los Anđelesu, bio je osuđen na tri godine zatvora uvjetno, ali se iza rešetaka nije našao. Vegetarijanac je i aktivista u akcijama legalizacije marihuane. Jučer je napunio 57 godina

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.