KOŠARKA

Naša liga odavno nije bila ovako jaka

Er. B.

14.5.2018

U historijskom uspjehu košarkaša Zrinjskog ove sezone veliki doprinos dao je iskusni kapiten Vedran Princ, koji, međutim, u završnom dijelu sezone, zbog problema s leđima, ne može pomoći svojim saigračima u borbi za naslov prvaka.

No, “Plemići” su i bez tako važnog trojca (povrijeđeni su i Ali Demić i Marko Šutalo) uspjeli učiniti sezonu veoma uspješnom.

Euforija u Mostaru

- Za mene je sezona završena i imam vremena da razmislim o operativnom zahvatu. Ako ne bih igrao poslije ovoga, onda ne bih ništa ni radio. Ako odlučim nastaviti igrati, trebao bih na operaciju. Još nisam načisto šta raditi dalje - kaže o planovima za sljedeću sezonu pa se okreće rezultatu saigrača. 

- Ekipa odlično igra čitavu sezonu i tako je nastavila i u ovoj završnici bez nekoliko nas koji smo, nadam se, barem doprinijeli ovoj atmosferi, zaletu i euforiji u gradu Mostaru kad je u pitanju košarka. Sigurno, teško je gledati sa strane kad se ne može pomoći ekipi i stvarno je to tako – govori Princ.

Zrinjski je, međutim, napravio odličan posao u popunjavanju rostera u kriznim trenucima i nastavio u istom ritmu kroz čitavu sezonu.

- Mislim da smo ovo zaslužili kad se uzme u obzir da smo igrali i završni turnir Kupa BiH, a bili smo do posljednjeg kola u igri i za završnicu Druge ABA lige. Onda smo i u prvenstvu stalno bili prvi. Sad trebamo uživati u trenutku i finalu – tvrdi Princ.

Košarkaška liga BiH bila je dosta uzbudljiva ove sezone.

Vjetar u leđa 

- Mislim da odavno nije bila ovako jaka liga, a sigurno da je tome pomogla Druga ABA liga, koju smo igrali Bosna i mi. Tako, iz ove lige odlaze neki igrači u jaka natjecanja, poput Španije, i prave se dobri transferi. Sigurno je da ima potencijala, posjeta je dobra i iskorak je, stvarno, napravljen.

Posebno bih tu istaknuo Zrinjski, jer je mnogo napravljeno u popularizaciji košarke u Mostaru. U skoro svakoj utakmici smo imali skoro punu dvoranu, što je do sada bilo nezamislivo. Rezultati privlače publiku, a mi smo stalno tokom čitave sezone imali veoma važne utakmice. Publika nam je stalno bila “vjetar u leđa” i stvarno im hvala. Kad se oni dignu, to je još nekoliko koševa prednosti za nas – kaže Princ.

Reprezentaciji je teško bez najboljih igrača

Iako bivši A-reprezentativac Bosne i Hercegovine, Princ više nema previše informacija iznutra i reprezentaciju prati samo kao prosječan ljubitelj sporta.

- Nisam najbolje upućen i teško mi je komentirati sa strane. Prije sam bio bolje uključen preko saigrača.

Vidim da je ekipa napravila maksimum u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, koliko je mogla bez odziva svih igrača. Bez važnih i najboljih igrača, to je veoma teško. Primjer za to je i reprezentacija Hrvatske – kaže Princ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.