KOŠARKA

Glavobolja za Sanse: Ajton ili Dončić?

Avaz Sport

16.5.2018

Feniks sansi birat će kao prvi na predstojećem NBA draftu, odlučeno je lutrijom koju je organizirala najjača svjetska košarkaška liga.

Sansi su imali najviše šansi da dođu do prvog "pika" (25 procenata) jer su regularnu NBA sezonu završili kao tim sa najslabijim učinkom u konkurenciji 30 klubova u ligi (21 pobjeda i 61 poraz). 

Dobro kotira i Musa

"Sunca" se sada nalaze pred velikom dilemom - da li kao prvog izabrati sjajnog centra Deandrea Ajtona (DeAndre Ayton), koji je briljirao u svojoj jedinoj univerzitetskoj sezoni na Arizoni sa prosjekom od 20,1 poen i 11,6 skokova, ili talentiranog Slovenca Luku Dončića, koji je sa reprezentacijom Slovenije prošle godine postao prvak Evrope te ove sezone briljira u dresu španskog Reala iz Madrida (prosjek 16,1 poen, 4,8 skokova i 4,4 asistencije u Euroligi u kojoj je proglašen za najboljeg mladog igrača).

Na stranu svestranog Slovenca mogla bi prevagnuti činjenica da su Sansi za novog trenera angažirali Igora Kokoškova, koji je kao selektor prevodio Slovence do evropskog naslova.

Od evropskih talenata, uz Dončića najbolje kotira naš mladi as Džanan Musa. Košarkašu zagrebačke Cedevite, koji je proglašen za najboljeg mladog igrača Eurokupa (prosjek 10,5 poena i 3,2 skoka) i regionalne ABA lige, kao i u idealnu ABA petorku, predviđa se izbor u top 20 u prvoj rundi.

Kingsi imali sreće

Drugi tim sa najvećim procentom šansi za prvi "pik" bili su Memfis grizlisi (19,9), a slijedili su Dalas maveriksi (13,8), Altanta hoksi (13,7), Orlando medžik (8,8), Čikago bulsi (5,3), Sakramento kingsi (5,3)...

No, najviše sreće u lutriji imali su Kingsi, koji su se sa šestim najgorim skorom sezone probili na treće mjesto drafta. Treća će birati Atlanta, četvrti Memfis, peti Dalas, šesti Orlando, sedmi Čikago, osmi Klivlend kavalirsi, deveti Njujork niksi, deseti Filadelfija siksersi, 11. Šarlot hornetsi, 12. i 13. Los Anđeles klipersi i 14. Denver nagetsi.

Poredak preostalih 16 mjesta u prvoj rundi određen je na osnovu učinak u regularnoj sezoni.

21.

juna održat će se draft u Njujorku


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.