KOŠARKA

Za pobjede treba imati veliko srce

Avaz Sport

19.5.2018

Marica Gajić nekad je bila talentirana kadetkinja, pa juniorka... Danas već izrasta u zvijezdu seniorske evropske košarke.

Najbolja bosanskohercegovačka košarkašica potvrdila je to i u reprezentativnom dresu. Sa prosjekom od 22,8 poena, šesti je strijelac kompletnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2019. godine.

Dvije utakmice 

Prema skokovima (14 u prosjeku), zauzima drugo mjesto i glavni je razlog što Bosna i Hercegovina nakon četiri kola ima omjer od 2-2 i još je u igri za plasman na završnicu EP-a 2019. u Latviji i Srbiji.

- Svi znamo da je situacija u našem Savezu teška, ali mi se nekako okupimo i odigramo kvalifikacije srcem. Evo, sad imamo šansu da se poslije 20 godine plasiramo na završnicu Evropskog prvenstva.

U dva posljednja meča u novembru igramo protiv Crne Gore i Islanda. Te dvije pobjede mogle bi nas odvesti na EP - kaže Marica, koja je prošlog mjeseca proslavila 23. rođendan.

Rođena Bijeljinka blista i na klupskom planu. Za Mersin je bilježila prosjek od 12,2 poena i 10,5 skokova u turskoj ligi te 14,2 poena i 12,4 skoka u Eurokupu FIBA.

Nagrada za ovakav učinak uslijedila je ovih dana - transfer u ekipu Hataja, s kojom će Marica u idućoj sezoni debitirati u Euroligi.

Hataj je izborio plasman u elitno takmičenje osvojivši drugo mjesto u turskom šampionatu, za koji Gajić kaže da je, uz ruski, najjači u Evropi.

Veliki izazov

- Meni je bilo dobro i u Mersinu, ali sam se, u dogovoru sa menadžerom, odlučila za Hataj. Imat ću šansu da se oprobam i u Euroligi, što je nova prilika za napredak i veliki izazov za mene - kaže Gajić.

Marica igra na poziciji krila. Visoka je 189 centimetara, ali fizički ne djeluje ni približno robusno kako bi se očekivalo od igračice koja živi od borbe pod košem.

- Mislim da sam već o tome govorila. Bitno je ono što imaš u sebi, tu želju za borbom i srce koja ostaviš na terenu. To je tajna uspjeha - izjavila je Gajić.

Za odlazak u Ameriku ima vremena

Gajić je još prije tri godine izabrana na draftu WNBA lige (ženska verzija NBA), kao 32. izbor ekipe Vašington mistiks, ali još se nije odlučila za američku avanturu.

- WNBA šampionat igra se u ljetnim mjesecima pa bih se iz Amerike odmah morala vratiti u Evropu i nastaviti ovdje sezonu. Praktično bih stalno igrala, bez odmora, bilo bi to pravo mučenje.

To ne znači da sam odustala od Amerike, ali ću se na taj korak odlučiti kad procijenim da sam i fizički i psihički potpuno spremna. Ima vremena za Ameriku - kaže Marica.

Zanemaren ženski sport

Gajić je još kao 14-godišnjakinja bila proglašena za najbolju igračicu seniorskog prvenstva BiH, kao članica Banovića. Poslije toga se otisnula u Sloveniju, gdje je igrala za Celje...

- Ženski sport je zanemaren, ne samo kod nas nego u ovom dijelu Evrope uopće. Lige su loše, a teško je napredovati bez dobrih utakmica i treninga. Ja sam veoma mlada otišla u Sloveniju, tu sam se formirala kao igrač i otišla dalje - kaže Gajić.

22,8

poena prosječno  bilježi Gajić u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 

14

skokova prosječno Marica ima po meču 

 4.

mjesto na listi statistički najboljih igračica  kvalifikacija zauzima naša reprezentativka

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.