KOŠARKA

Naredni korak je WABA liga

J. J.

21.5.2018

Zauvijek će ostati upisano da su košarkašice RMU Banovića na najimpresivniji mogući način okončale sezonu 2017./2018.

Košarkašice u “zeleno-crnom” osvojile su duplu krunu u bosanskohercegovačkoj košarci, ali ono što je još važnije naglasiti jeste da su do trofeja došle bez ijednog poraza - sa čak 27 pobjeda u nizu!

Uređenje dvorane 

Takva dominacija ne pamti se otkako se igra bh. šampionat, no stariji ljubitelji košarke ne mogu se sjetiti da se nešto slično postiglo i u prvenstvu bivše zajedničke države. U Banovićima, prema svemu sudeći, ne žele se zadržati na tome, pa će u sljedećoj sezoni napraviti korak više.

RMU Banovići odmah po osvajanju duple krune, kao bh. šampionke, prijavile su svoje učešće u regionalnoj WABA ligi! Tako će već od naredne sezone u Banovićima gostovati Partizan, Crvena zvezda, Budućnost Podgorica, Istanbul, Medveščak, Celje...

- Zvanično smo se prijavili još ranije iako je rok do 25. maja. Ova liga počinje nešto ranije nego naše prvenstvo, tako da ćemo i mi krenuti prije s pripremama.

Što se tiče WABA lige, nama nije cilj da budemo puki prolaznici kroz ovo takmičenje, nego da se adekvatno pojačamo i budemo među četiri-pet vodećih ekipa, a ako nam se pruži prilika, da uđemo i u samu završnicu WABA lige - poručuje Zijad Bečić, predsjednik ŽKK RMU Banovići.

Dovesti pojačanja

Da bi se ugostile regionalne ekipe, banovićka dvorana morat će dobiti novo ruho. Klupska uprava već je krenula u pripremu uređenja sportske dvorane. Prioritet su novi parket i koševi po standardima Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).

- Postavit ćemo novi, savremeni parket koji ispunjava najviše standarde, a to je investicija između 60 i 70 hiljada eura. Također, dobit ćemo i nove koševe, čime će se u banovićkoj dvorani steći uvjeti da u njoj igra i naša reprezentacija.

Imamo ambicije da ugostimo i reprezentaciju, ali o tome je još rano govoriti - objašnjava Bečić.

Pred bh. šampionkama je malo vremena za predah, a kako kaže predsjednik RMU Banovići, nakon nekoliko dana odmora u klubu kreću s pripremama za narednu sezonu.

Plan je jasan - čelnici Banovića pokušat će zadržati postojeći tim te dovesti pojačanja. Sudeći prema svemu što je najavljeno, u Banovićima se priprema nastavak košarkaške bajke koja je proteklih godina obuzela ovaj rudarski gradić.

Vrijeme je da se o njima čuje i van granica naše zemlje.

Jurčenko ostaje

Bečić kaže da će sve u vezi s igračkim kadrom raditi u dogovoru s trenerom Goranom Jurčenkom.

- Trener Jurčenko apsolutno ostaje u klubu. Za čovjeka koji je s ekipom stigao do 27 pobjeda nema nijednog razloga da ne bi i dalje bio trener Banovića.

Od mene kao predsjednika ima punu podršku i zajedno s njim ćemo raditi na dovođenju pojačanja - ističe Bečić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.