KOŠARKA

Repeša za "Avaz": Imao sam godinu odmora, ali od ljeta sam opet u pogonu

E. B.

22.5.2018

Još od 1995. godine jedan od najboljih košarkaših trenera u regiji i Evropi, rođeni Čapljinac Jasmin Repeša nije imao odmora. U tom periodu vodio je Repeša 11 klubova, a u dva navrata i reprezentaciju Hrvatske.

Poslije dvije sezone u italijanskoj Olimpiji Milano, u ljeto 2017. odlučio je kako je došlo vrijeme da se na određeni period odmakne od aktivnog učešća u klupskom trenerskom poslu.

- Iskoristio sam godinu da se odmorim s obzirom na to da od angažmana u zagrebačkoj Doni pa do danas nisam, faktički, imao odmor. Dobro mi je došlo da malo mislim i na sebe, da prikupim novu energiju. Uživao sam u nekim drugim stvarima. I bližnjima sam se posvetio nešto više nego obično i veoma sam zadovoljan da je tako bilo – govori Repeša (57).

Sa Milanom je u dvije sezone osvojio tri trofeja (jedno prvenstvo i dva Kupa Italije), a klub je od 1996. godine osvojio ukupno četiri.

Nema emocija

- Nismo, ipak, napravili rezultat koji smo htjeli. Osim toga, ni ja nisam bio zadovoljan time kako su išle neke stvari niti su oni bili zadovoljni. U takvim situacijama je razlaz normalan. Tu nema ni emocija ni mnogo priče. Ne mogu reći da u tom periodu nismo nešto napravili, ali moj motiv bio je da napravimo tim koji će u kontinuitetu funkcionirati.

S obzirom na to da politika kluba nije bila takva nego je zagovarala mijenjanje ekipe iz godine u godinu, mislim da takvo haotično stanje sigurno nije moglo donijeti rezultat - ističe Repeša.

Poslije odlaska iz Milana, nije manjkalo ponuda za nastavak karijere, ali se Repeša odlučio na - odmor.

- Ponuda je bilo i u toku sezone, a klubovi koji mijenjaju tokom sezone su oni s velikim problemima ili koji nemaju strpljenja ili viziju. I onda sam, jednostavno, odlučio da ću cijelu godinu pauzirati.

Već se pripremam za sljedeću sezonu, ponuda ima, ali nigdje neću žuriti. Treba mi nešto što će me upotpuniti u svakom pogledu, da budem zadovoljan klubom, sredinom i ambicijama - ističe poznati trener.

Teška grupa

Kao rođeni Čapljinac, Repeša prati i događanja u vezi s reprezentacijom Bosne i Hercegovine, koja je, na čelu s Duškom Vujoševićem, napravila solidan rezultat u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i blizu je prolaska u završnu fazu.

- Mislim da BiH u kvalifikacijama igra veoma dobro. Vrlo su blizu da prođu dalje i, ukoliko nastave tako, mislim da će uspjeti. Imali su veoma teško grupu, jer su Francuzi i Rusi reprezentacije top-nivoa, a i Belgija je izuzetno kvalitetna. Siguran sam da će, ako ovako nastave, doći do svog cilja - smatra Repeša.

Nedavno je Repeša bio i kandidat za klupu reprezentacije Hrvatske, koju je vodio u dva navrata (od 2005. do 2009. i od 2012. do 2014.).

- Uvijek je najveća čast voditi nacionalnu selekciju, ali moram priznati da je u ovom trenutku jedini razlog, kao i kod nekolicine trenera koji su imali identičan problem, da se Hrvatska odlučila imati profesionalnog trenera, a ja se ne osjećam spremnim da vodim samo reprezentaciju. Mislim da još mogu dati i klupskoj košarci - izjavio je Repeša.

Osvojio 20 trofeja

Gdje god je radio, pretežno je osvajao i trofeje pa Repeša danas iza sebe ima 20 titula u tri zemlje. U Hrvatskoj je osvojio deset, od toga šest puta prvenstvo i četiri puta Kup.

Po dva puta bio je prvak Italije i Turske, a u obje zemlje osvojio je i po dva Kupa. Ima i dva Superkupa Italije. U Euroligi je najdalje otišao s italijanskom Bolonjom 2004., kad je poražen u finalu od izraelskog Makabija.

Vodio je čuvene klubove kao što su Cibona, Tofaš, Split, Fortitudo Bolonja, Virtus Rim, Beneton, Unikaha, Cedevita Zagreb...

Najveći problem

Repeša je ranije, kroz angažman u Čapljini, posebno upozoravao i zagovarao rad omladinskog pogona. Ipak, mnogo više pažnje usmjereno je seniorskoj ekipi...

- Generalno, mislim da je rad sa mladima i pružanje prilike mladima nešto što je najveći problem ne samo kod nas nego svugdje u Evropi. Jednostavno, utrka za rezultatom danas je prioritet.

Treneri su sve više pod stresom, ako izgube dvije-tri utakmice, odmah su pod upitnikom - naglašava Repeša.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.