NBA LIGA

Nurkić stiže u Dalas kao podrška Novickom?

Piše: E.J.

25.5.2018

Jusufa Nurkića očekuje zanimljivo tržište u NBA ligi nakon što je odigrao sezonu karijere, sa prosjekom od 14,3 poena i devet skokova u 79 utakmica u dresu Portland trejl blejzersa. 

Najbolji bosanskohercegovački košarkaš postat će 1. jula slobodan igrač, a uveliko se prave kalkulacije o tome gdje bi mogao nastaviti karijeru u najjačoj svjetskoj ligi. 

Kao najlogičniju opciju, amrički mediji navode ostanak u Portlandu. No, problem je to što su Blejzersi u prošlosti potpisali nekoliko loših ugovora koji im opterećuju budžet. 

Stoga je upitno hoće li 23-godišnjaku iz Živinica ponuditi dovoljno dobre uvjete, jer riskiraju da, zbog specifičnih NBA propisa, plaćaju desetine miliona dolara poreza zbog značajnog prekoračenja limita za plaće igrača.

Ukoliko ne uspiju pregovori s Blejzersima, tri su kluba koja bi mogla posegnuti za Nurkićem.  Među njima su Dalas maveriksi, koji bi Nurkićevu preciznost pod obručem, dominaciju u skoku i odličnu pokretljivost za visokog igrača (213 centimetara) mogli uklopiti u tandem s legendarnim njemačkim krilom Dirkom Novickim (Nowitzki), koji više nije ni brz ni snažan kao nekad. 

Pored toga, Nurkić bi pod trenerom Rikom Karlajlom (Rick Carlisle) mogao ostvariti napredak. Čak se spominje i cifra za ugovor, približno 16 miliona dolara po sezoni.

Toliko bi novca bez problema mogli platiti i Atlanta hoksi, koji su krenuli u potpunu obnovu tima. Centar Nurkićevih godina i potencijala idealno bi se uklopio u planove "Jastrebova".  U igru bi mogli upasti i Vašington vizardsi, a da bi se realizirao ovaj transfer, uvjet je da se ekipa iz američke prijestonice riješi Marsina Gortata (Marcin). 

Poljski veteran (34) nekad je bio vrhunska NBA petica, ali su ti dani prošlost i rastanak bi mogao postati realnost.

U tom slučaju, Nurkić bi bio opcija, pogotovo zato što se Vašington još prošle godine, prije dolaska u Portland iz Denver nagetsa, spominjao kao klub koji je bio zainteresiran za našeg centra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.