KOŠARKA

Pandža: Ostanak u Kaknju nije bio promašaj

Interesiraju se pojedini klubovi, i domaći i inozemni, volio bih da nešto od toga upali, kaže mladi stručnjak

Avaz Sport

26.5.2018



Josip Pandža postao je u avgustu 2015. godine prvak Evrope s kadetskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine.

Na krilima uspjeha sa "Zmajićima", mnogi su Pandžu već vidjeli na klupi jačih i poznatijih klubova, možda i reprezentacija, ali Josip nije želio ići s klupe Kaknja.

Nova uprava

- Iz ove perspektive, ne mislim da je ostanak u Kaknju bio promašena odluka iako sam tada imao ponude iz Turske, Slovenije i nekoliko klubova iz naše lige.

U Kaknju sam proveo četiri i po godine, zadovoljan sam i zahvalan na toj šansi. Mislim da sam napredovao u ovom klubu. Ovo je lijepa sredina, koja je zaslužila da ima klub u vrhu bh. košarke - kaže Pandža (31).

Mladi trener s Kaknjem je igrao po jedno finale Prvenstva i Kupa BiH (oba puta jača je bila Igokea), a velika je mogućnost da će ovog ljeta promijeniti klupsku sredinu. Konačnu odluku Pandža bi trebao donijeti do kraja juna, do kada ima dogovor s Kaknjem.

- Interesiraju se pojedini klubovi, i domaći i inozemni, volio bih da nešto od toga upali. No, ne bih o tome detaljnije govorio dok to ne bude na papiru.

Možda ću pričati i s rukovodstvom Kaknja ako oni budu izrazili želju. Nova uprava je tek izabrana pa treba sačekati šta će oni reći - objašnjava Pandža.

Uvjeti problem

Iako više nije uključen u rad reprezentativnih selekcija, Pandža je dobro upućen u stanje u našom omladinskoj košarci, koje, kaže, nije previše dobro.

- Talenata imamo, ali je problem s uvjetima, što ne možemo zadržati mlade igrače, i to stvara rupe u generacijama. Ne treba robovati prošlosti, generacije 1994., 1997. i 1999. godište ipak su bile izuzetne, ali postoje neke stvari koje nas vuku nazad. Nešto ne štima, čak nema ni Lige mladih... - kaže Pandža.

Raduje ga da pojedini klubovi (Široki, Spars, Sloboda...) imaju kvalitetne mlađe kategorije, a vjeruje da će se ispuniti i Bosnine najave da će pokušati oformiti okosnicu ekipe od mladih bh. reprezentativaca.

- Ipak, čini mi se, generalno, da je i ove sezone potrošeno mnogo novca, a da nisu profitirali naši bh. igrači. Česte su trenerske smjene i u trenere je ušao strah. Osjećaju sigurnije tlo pod nogama sa starijim igračima, koji se dovode da bi se ostvario neki trenutni cilj.

Ne kažem da nismo ni mi tako radili, ali smo, ipak, gledali da napravimo balans u ekipi i da gledamo interes i kluba i bh. košarke - izjavio je Pandža.



Odlazak Delibašića je veliki hendikep

Pandža ističe da je bio veoma vezan za dosadašnjeg predsjednika KK Kakanj Mevludina Delibašića, koji je, nakon 16 godina, odstupio s ove dužnosti na sjednici klupske Skupštine prije dva dana.

- Delibašić je osoba od riječi, sve što smo dogovarali, obostrano smo ispoštovali. On je mnogo pomagao i klub i Košarkaški savez BiH kao član Upravnog odbora, a nikad se nije eksponirao.

Šteta je što je odstupio, ali je imao neke svoje razloge. To će za Kakanj sigurno biti hendikep i u organizacijskom i u finansijskom smislu - rekao je Pandža.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.