KOŠARKA

Nadarević nije dobio šansu u Tuzli, ali zato jeste u Kini

J. J.

4.6.2018

Prije manje od sedmicu na snagu je stupio bezvizni režim između Bosne i Hercegovine i Kine. Upravo nekako u tom periodu i mladi tuzlanski košarkaški trener Adnan Nadarević otpočeo je svoju azijsku avanturu.

Nekadašnji učenik legendarnog Borislava Đakovića prihvatio je veliki izazov - da otputuje u daleku Kinu i u tamošnjem klubu Zong Ksijang nastavi se baviti trenerskim poslom.

Dva grada

- Radim u dva grada, Fošan i Šaoguan, odgovoran sam za cjelokupni program i edukaciju kineskih trenera. Koordinator sam u klubu za mlađe selekcije uzrasta od deset do 17 godina - objašnjava nam Nadarević, nekadašnji trener tuzlanskog Studenta.

Što se tiče uvjeta za rad, Nadarević kaže da je sve na vrhunskom nivou.

- Osjeća se velika euforija pred Svjetsko prvenstvo koje se sljedeće godine održava u Kini. Jedna od grupa će igrati upravo u Fošanu. U ovoj provinciji, Gvangdong, trenutno najpopularniji sport je košarka. Imaju tri prvoligaša - Gvangžu long lajons, Šenzen leopard i Gvangdong tajgers - objašnjava Nadarević.

Godinama se ovaj mladi stručnjak obrazovao i usavršavao.

Polaznik najstarijeg evropskog košarkaškog kampa, onog na Zlatiboru, nikad nije u Tuzli i Bosni i Hercegovini dobio pravu šansu da pokaže koliko zna.

Treća dimenzija

Zato je tu mogućnost dobio od Kineza. Narednih pola godine prenosit će im svoje košarkaško znanje.

- Zahvalnost za dolazak ovamo dugujem prijatelju Vladi Mirkovskom, koji je isto trener ovdje i na čiji sam poziv došao.

Kinezi su srdačni, dobri, pitomi... Mnogo ulažu u sport. Što se tiče Kine, ona je nešto posebno.

Kultura, način života, grad... Ovo je treća dimenzija svijeta - dodaje Nadarević, koji je po dolasku u Kinu smješten u stanu na 30. spratu grandiozne građevine.

Valtera znaju, ne  i bh. sportiste 

Na pitanje znaju li Kinezi gdje je uopće BiH, Nadarević kaže:

- Slabo. Poneki, ali rijetko. Valtera znaju, naše sportiste slabo, a što se tiče košarke, imaju veliku volju i želju za radom!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.