KOŠARKA

Zbog povreda upitni Stipanović i Milošević

Avaz Sport

9.6.2018

Stručni štab košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine u velikim je problemima uoči dvije odlučujuće utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine.

Dvije provjere

Odranije je poznato da u mečevima protiv Francuske u Tuzli (29. juni) i Belgije u Antverpenu (2. juli) selektor Duško Vujošević i njegovi saradnici neće moći računati na našeg najboljeg igrača, NBA centra Jusufa Nurkića, potom Ajdina Penavu, Miralema Halilovića i Emira Sulejmanovića.

Propala je i mogućnost naturalizacije američkog beka Džoša Adamsa (Josh). No, to nije sve.

Prema riječima direktora “Zmajeva” Siniše Kovačevića, zbog povreda je upitan nastup dvojice iskusnih reprezentativaca, centra Andrije Stipanovića i krila Milana Miloševića.

- Stipanović i Milošević pojavit će se na okupljanju u Sarajevu, a ljekarski tim reprezentacije procijenit će jesu li to povrede koje se mogu sanirati tokom priprema i hoće li oni biti spremni za kvalifikacijske utakmice - kaže Kovačević.

Reprezentativci će se okupiti 14. juna u Sarajevu, a potom je planiran odlazak u Opatiju, gdje će naša selekcija igrati dva kontrolna meča protiv domaćina Hrvatske.

Kovačević naglašava da će pojedini košarkaši kasniti tako Džanana Musu 21. juna u Sjedinjenim Američkim Državama očekuje izbor na NBA draftu, kojem će Musa prisustvovati. Naš mladi as trebao bi se nakon toga priključiti “Zmajevima”.

Naknadni pozivi

U Opatiju bi direktno trebao doputovati i centar Markus Lončar.

- Naš cilj je da na pripremama imamo najmanje 15 igrača. Postoji i opcija naknadnog poziva košarkašima sa šireg spiska u slučaju eventualnih otkaza.

Trebamo razumjeti da su iza igrača naporne sezone, da su mnogi od njih istrošeni i fizički i mentalno, ali se nadam da ćemo uspjeti okupiti što jači sastav za dva posljednja meča u grupi - rekao je Kovačević.

”Zmajevi” će nastojati osigurati jednu od prve tri pozicije, koje vode u naredni krug kvalifikacija. U našoj grupi E vodi Francuska sa maksimalnih 4-0, Rusija i BiH imaju po 2-2 te Belgija 0-4.

Primjer Kikanovića

Kovačević kaže da su termini kvalifikacija veoma nezgodni za igrače, jer većina njih dolazi nakon iscrpljujućih sezona u klubovima i navodi primjer našeg centra Elmedina Kikanovića.

- Postoji mogućnost da Kikanović sa svojim Monakom plej-of u Francuskoj završi tek oko 25. juna i onda se odmah, nakon iscrpljujućih 11 mjeseci u klubu, priključi reprezentaciji i igra još dva veoma zahtjevna meča.

To je, zaista, teško izdržati i naći dodatnu snagu i motivaciju. No, termini su takvi, nema druge nego se pokušati uklopiti. Kako je nama, tako je i drugima - kaže Kovačević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.