GUBITAK

Preminuo Pavlos Janakopulos, tvorac velikog Panatinaikosa, jedan od najbogatijih ljudi Grčke

Telegraf

10.6.2018

Tužna vijest stiže iz Grčke, gdje je u 89. godini izdahnuo čovjek koji je bio sinonim za velikana iz Atine.

Pavlos Janakopulos (Pavlos Giannakopoulos), čovjek koji je bio sinonim za košarkaški klub Panatinaikos (Panathinaikos), preminuo je u Grčkoj u 89. godini života.

- Panatinaikos vas poziva da se oprostite od Pavlosa Janakopulosa, čovjeka koji je promijenio svoju historiju, grčku košarku i grčke sportove. Pavlos Janakopulos je možda otišao danas, ali njegove ideje će živjeti i stvarati nove generacije Panatinaikosa zauvijek. Pavlos Janakopulos - čovjek koji će zauvijek biti u našim srcima - istaknuto je na Instagramu Panatinaikosa.

Samo mjesec i po od gubitka Kostasa Janakopulosa (Kostas Giannakopoulos), jedna od najbogatijih porodica u Grčkoj ostala je i bez glave porodice, najstarijeg člana. 

Janakopulos je grčki biznismen čije se bogatstvo procjenjuje na 975 miliona eura. Osnivač je farmaceutske industrije "Vianeks", ali je mnogima poznatiji zbog vođenja Panatinaikosa, zajedno sa svojim bratom Tanasisom, koje je trajalo od 1987. do 2012. godine, kada se povukao i prepustio posao kontroverznom sinu, koji problematično vodi klub, ulazi u sukob s Euroligom, a ima i skandalozan profil na Instagramu za jednog predsjednika takvog kluba.

Pavlos Janakopulos je od Panatinaikosa napravio jednog od najvećih evropskih giganata. Doveo je na mjesto trenera Željka Obradovića i s njim je PAO osvojio pet titula prvaka Evrope, a prije toga je imao jednu iz 1996. godine. 

Titule u domaćem prvenstvu i Kupu Grčke gotovo da ne mogu i da se nabroje iz perioda vladavine Pavlosa Janakopulosa u Panatinaikosu.

Grčka, ali i evropska košarka je danas izgubila velikog čovjeka, koji će biti upamćen u historiji ovog sporta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.