KOŠARKA

Tvorac najvećeg uspjeha Gradine

J. J.

11.6.2018

U Srebreniku će 2018. godina ostati upamćena po neviđenoj košarkaškoj euforiji.

Grad koji je sezonama slavio svoje fudbalere je pomalo neočekivano postao mjesto gdje se vikendi nestrpljivo iščekuju kako bi se bodrili košarkaši Gradine.

Prošle godine Gradini je plasman u elitni rang bosanskohercegovačke košarke izmakao iz ruku u posljednji čas, no sezona iza nas bila je u znaku popularnih „Plavih”.

Ugrabili trofej 

Pod vodstvom tuzlanskog trenera Vladimira Mićanovića ekipa iz Srebrenika je prošetala A-1 ligom.

U finalu doigravanja košarkaši Gradine nisu imali velikih problema da preko zeničkog Čelika ugrabe pobjednički pehar u A-1 ligi i osiguraju plasman u elitni rang, prvenstvo Bosne i Hercegovine.

- Omjer u ligi bio nam je 18 pobjeda i dva poraza, a u plej-ofu četiri pobjede i dva poraza.

Ovo je, bez sumnje, najuspješnija sezona Košarkaškog kluba Gradina. Prošle sezone smo u finalu izgubili od Vogošće, ali ove smo otišli do samog kraja - objašnjava nam Mićanović.

Ovaj mladi trener je već 12 godina angažiran u seniorskoj košarci.

Mićanović je bio pomoćnik Borislavu Đakoviću, kao i Harisu Pojskiću u ekipi tuzlanskog Studenta i Damiru Mulaomeroviću u OKK Sloboda.

Kao glavni trener vodio je Student, Slobodu i u dva navrata Gradinu.

Više puta je Mićanović pohađao „Beogradsku košarkašku kliniku” slušajući i upijajući savjete čuvenih stručnjaka Dušana Ivkovića, Sita Alonsa, Igora Kokoškova...

Pojačati ekipu

Pauza do početka nove sezone je dugačka, do septembra, a na upit kakve su ambicije Gradine u debitantskoj sezoni u bh. eliti, Mićanović kaže:

- Ambicija Gradine za narednu sezonu će biti opstanak u društvu najboljih.

Da vidimo gdje smo, šta smo. Što se tiče igračkog kadra, velike su šanse da će igrači koji su podnijeli teret ulaska u viši rang ostati u ekipi. Pozicije jedan i pet će biti neki prioriteti koje ćemo pokušati pojačati.

’Plavo grotlo’

Do nove sezone u prvenstvu Bosne i Hercegovine ima još dosta vremena, a navijači u Srebreniku se nadaju da će uprava kluba učiniti sve kako bi se utakmice Gradine igrale u domaćoj dvorani.

Spominje se postavljanje novog parketa u dvorani u Srebreniku.  Ukoliko se to realizira, vrlo brzo će košarkaši Slobode, Bosne, Zrinjskog, Sparsa... osjetiti šta znači igrati u grotlu “Plavih” iz Srebrenika! 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.