KOŠARKA

’Zmajevi’ će imati vrhunske uvjete u Tuzli

Đonlagić: Očekuje se spektakl u Mejdanu

Avaz Sport

18.6.2018

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u tuzlanskom Mejdanu će 29. juna ugostiti Francusku u jednom od odlučujućih duela za proboj u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

”Zmajevi” su se okupili prije nekoliko dana u Sarajevu te produžili u Opatiju, gdje će odigrati dva kontrolna meča sa domaćinom Hrvatskom uoči odlaska u Tuzlu.

Dobar domaćin

Član Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Mirsad Đonlagić uvjeren je da će Tuzla osigurati “Zmajevima” vrhunske uvjete i da će utakmica s jednom od najjačih svjetskih selekcija biti pravi spektakl.

- Sve strukture u Tuzli, od političkih, sportskih, privrednih... uložile su veliki napor i značajna sredstva da reprezentaciji u ovom nimalo lagodnom vremenu za naš savez budu na usluzi i osiguraju tretman kakav zaslužuje jedna državna selekcija - ističe Đolagić.

Jednog od pokretača KSBiH nisu nimalo obradovale određene polemike u javnosti oko toga hoće li Tuzla biti dobar domaćin “Zmajevima” te je naglasio da svi “u reprezentaciji i Savezu i oko njih moraju biti svjesni stanja u KSBiH”.

- Pozvao bih sve odgovorne da se, kad su finansije u pitanju, ponašaju maksimalno racionalno. Činjenica da Savez uopće funkcionira posljednjih godina i da se reprezentacije okupljaju i odlaze na takmičenja uprkos dobro poznatim problemima, samo po sebi je podvig - naglasio je Đonlagić.

Četiri kola

Ekipu selektora Duška Vujoševića nakon utakmice u Tuzli očekuje put u Belgiju, gdje ćemo 2. jula zaključiti takmičenje u grupi E. Tri prvoplasirane selekcije nastavit će borbu za SP u narednoj rundi.

Nakon četiri kola Francuzi vode s maksimalnih 4-0 u grupi E. BiH i Rusija imaju po 2-2, dok je Belgija na 0-4.

Nama je za siguran prolaz potrebno najmanje jedna pobjeda “Zmajeva” ili poraz Belgije u jednom od dva preostala susreta.

Sukob s Euroligom

Đonlagić je kao član Upravnog odbora evropskog ogranka Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) prisustvovao sjednici ovog tijela na Kipru.

- Bitna tema sastanka bio je odnos FIBA-e i Eurolige, odnosno istoimene privatne kompanije koja dodatno narušava odnose u košarci odlukom da zakazuje svoje mečeve u terminima kvalifikacija.

No, postoje nagovještaji da će se situacija riješiti, pogotovo ako se zna da postoje sudske odluke koje su na strani FIBA-e, kao i da je u odbranu temeljnih sportskih principa stala i većina ministara sporta zemalja Evropske unije - kaže Đonlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.