KOŠARKA

Džanan Musa s porodicom u Njujorku čeka draft

Musa na treningu Portlanda

Avaz Sport

21.6.2018

Hoćemo li iduće sezone gledati dvojicu bosanskohercegovačkih košarkaša u istom dresu u NBA ligi?

Portland trejl blejzersi bili su posljednji tim s kojim je Džanan Musa trenirao uoči NBA drafta, koji će se održati u petak u jedan sat poslije ponoći po našem vremenu u Njujorku.

Dvije runde

- Sve je bilo perfektno. Vraćam se u Njujork zbog drafta. Sada je sve u Božijim rukama - poručio je 19-godišnji Džanan nakon treninga s ekipom iz Oregona, čija je jedna od vodećih zvijezda naš centar Jusuf Nurkić.

Da bi tandem Musa - Nurkić zaista i zaigrao za Blejzerse, potrebno je prethodno savladati ne baš jednostavne prepreke.

Prva je da Blejzersi uopće dođu u poziciju da izaberu Džanana, jer je lista zainteresiranih klubova veoma dugačka i moguće je da će odlični mladi košgeter biti izabran prije 24. “pika”, koji posjeduju Blejzersi (u dvije runde bit će izabrano po 30 mladih igrača).

Čak da se Portland i uspije domoći Muse, ostaje otvoreno pitanje Nurkića (24), koji će 1. jula dobiti status slobodnog igrača i tek mu predstoje pregovori o nastavku karijere s Blejzersima ili nekim drugim NBA klubom.

Mnogo klubova 

No, ono što je sigurno jeste da ćemo obojicu gledati na parketima najjače svjetske lige. Dosadašnji igrač zagrebačke Cedevite je treninzima s pet NBA klubova u desetak dana pokazao da posjeduje vrhunski potencijal.

Džanan će prisustvovati draftu u njujorškom “Barclays” centru u društvu roditelja i brata Džennisa te čekati ime kluba koji će ga izabrati.

Osim Blejzersa, 206 centimetara visoki Bišćanin, koji bi u NBA pokrivao poziciju niskog krila, trenirao je još s Indijana pejsersima, Denver nagetsima, Jutom džez i San Antonio sparsima.

Uz dodatak Milvoki baksa i Bruklin netsa, pa i Njujork niksa (također su ga zvali na trening, no poziv je stigao kasno), to bi mogao biti krug timova koji će pokušati izabrati ponajboljeg mladog igrača Evrope ako im planove ne pokvari neki klub iz “drugog plana”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.